Több mint kétszázmillió utánpótlásra

Mint a Messiást, úgy várta a tavaly elfogadott törvénymódosítások nyomán a társasági adóból (TAO) az egyesületi kasszákba gurulni remélt milliárdokat a magyar sport. Az öt látványsport szakszövetségeinél sikeresen pályázók számláira december végén meg is érkezett a pénz: a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. három sportágban mintegy kilencvenkétmilliót nyert, mindez csaknem négyszáz fiatal edzés- és versenykörülményeit javíthatja a közeljövőben. A Rátgéber akadémia 130 millióra pályázott. nyert.

hirdetés

Pécsett is több sportegyesület nyújtott be olyan programtervezetet, amelyet méltányoltak az illetékes sportszövetségi döntnökök, az elnyert összegből a pályázati feltételek szerint elsősorban az utánpótlás-nevelést, illetve az ehhez szükséges személyi feltételeket, eszközbeszerzéseket finanszírozhatják.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. az első körben vízilabdában 45, kézilabdában 42 (ebből eddig ténylegesen 27 folyt be, a maradék 15 folyamatban van), jégkorongban pedig 5 millió forintot gyűjthetett be a társasági adójuk hetven százalékát sportra szánó cégektől. Mindez csaknem négyszáz, a PVSE-ből a PSN Zrt.-be többek között épp e pályázatok sikere érdekében átigazolt pécsi gyerek, fiatal számára teremt kedvezőbb sportolási feltételeket.

Speciális helyzetben van a kosárlabda: az utánpótlás-korú játékosok ugyan itt is a PSN Zrt. igazolt sportolói, ám az edzőket január 1-től már a Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány foglalkoztatja, és a két szervezet közötti együttműködés értelmében a TAO-pénzre is ő nyújtotta be a pályázatot. Ez pedig további csaknem ötszáz sportolót, és mintegy 130 millió forintot jelent.

Az említett 92 milliót teljes egészében az utánpótlásra fordítja a PSN Zrt. Csak kiragadott példákként: újabb edzők foglalkoztatására nyílik mód, tovább emelve a szakmai nívót, egy sor, korábban hiányzó felszerelés megvásárlása válik lehetővé, javulhatnak és bővülhetnek a versenyekre utazás feltételei, jelentős terhet levéve a szülők válláról is.

Részben a társasági adóhoz tartozik – merthogy ilyen célokra is pályázott a PSN Zrt. –, de azon jóval túl is mutat az egyre gyakrabban szóba kerülő új „sportcsarnok-uszoda-komplexum” ügye. Ezzel kapcsolatban a „zuhanyhíradó” szerteágazó pletykáival szemben az a valós helyzet, hogy bár az érintett szakszövetségek befogadták a PSN pályázatait, a várható bekerülési költség több milliárdos nagyságrendjére tekintettel erről már nem ők, hanem (mint például a debreceni stadionrekonstrukcióról) a kormány hivatott dönteni – erre vár most a projekt.