Többet keresnek a biztosítók

Komoly bírságot kaphatunk, ha nem maradunk csöndben

A biztosítók nyeresége nőtt az első fél évben, a második negyedévben jelentősen nőttek a unit linked életbiztosítások befektetései, a biztosítók működési ráfordításai pedig kismértékben emelkedtek – ez derül ki az MNB második negyedéves adatsoraiból, amelyek a jegybank honlapján jelentek meg.

hirdetés

A biztosítók befektetései minimálisan – 1081 milliárdról 1093 milliárd forintra növekedtek a június végén zárult egy év alatt.

A befektetési egységekhez kötött – unit linked – életbiztosítások szerződői javára végrehajtott befektetéseknél viszont több mint 100 milliárd forint volt a növekedés: míg a tavalyi második negyedév végén ez az adat 941 milliárd forinton állt, az idén már elérte az 1058 milliárdot.

A biztosítástechnikai tartalékok alig változtak: 941 milliárdról emelkedtek 958 milliárd forintra.
A működési költségekre csak első fél éves adatokat közöl az MNB. Eszerint az élet üzletágban tavaly 46,3 milliárd forint volt ez a ráfordítás, amely idén 45,8 milliárdra csökkent. A nem életbiztosítási üzletágban viszont 47,1 milliárdról 49 milliárd forintra emelkedtek a működési költségek.

A működési költségek együtt 93,4 milliárdról és 94,8 milliárdra azaz 1,4 milliárd forinttal emelkedtek egy év alatt.

A biztosítástechnikai eredmény – a két üzletágban együtt – 2,2 milliárd forint veszteséget mutatott a tavalyi első fél évben, az idén viszont 7,3 milliárd volt pluszban.

A szokásos vállalkozási eredmény 17,4 milliárdról 19,1 milliárdra emelkedett egy év alatt. Az adózás előtti eredmény 16,1 milliárd forintról 18 milliárdra növekedett, míg az adózott eredmény 14,3 milliárdról 15,7 milliárd forintra emelkedett.