Tömeg lehet vasárnap a pécsi Kossuth téren

A négy évvel ezelőtti választáskor hatalmas sorok kígyóztak még az 19 órai urnazárás után is a pécsi polgármesteri hivatal előtt. Akkor több száz diák órákig állt sorban azért, hogy leadhassa szavazatát. 

hirdetés

Az átjelentkezések miatt alakult ki tumultus a Kossuth téren, miután azok, akik Pécsen akarták leadni voksukat, a Kossuth téri szavazókörben tehették csak ezt meg. A szavazókör azonban nem volt akkor felkészülve a rohamra, hiszen egy átlagos körzetben megszokott szavazószámnak a többszörösét kellett fogadniuk. Sokan órákkal az előzetesen meghirdetett 19 órai urnazárás után tudtak csak voksolni.

Az átjelentkezők akkor fiatal, jobbára egyetemista diákok voltak, vélhetően ők lesznek idén is többségben – most azonban megpróbálják elejét venni a tumultusnak.

választás2010-1
Négy éve rengetegen voltak

– Több jegyzőkönyvvezető lesz szolgálatban, s ha kell, akkor még bővülhet a számuk – mondta a Baranya Megyei Területi Választási Iroda vezetője, dr. Göndöc András. – Emellett ábécé sorrendben külön csoportokat alakítottunk ki, így a szavazóknak gyorsabb lehet a voksolás.

Bár az irodánál igyekeznek megtenni mindent a gördülékenyebb voksolás érdekében, mivel idén sokkal több jelölt közül kell választaniuk az embereknek, így valószínűleg valamivel tovább tart majd a szavazás mindenkinek.

Pécsen, a polgármesteri hivatalban úgy 1.500 nem pécsi lakos adja le majd a voksát, egész Baranyában összesen 2.600 átjelentkező szavaz majd. Ezeket a voksokat külön számolják meg, s végleges, nem hivatalos eredményre jövő hét szombatig várni kell. Addig nagyjából 98-99 százalékos feldolgozottságú lesz az eredmény.

Az új szabályok szerint az átjelentkezők csak a lakcímük szerinti jelöltre szavazhatnak. Azaz, ha valaki veszprémi és nálunk szavaz, akkor a veszprémi jelöltek közül választhat csak.

  • rózsa

    Nem volt több jegyzőkönyvező, nem volt abc sorrend. köszi a hiteles infót!

  • Névtelen

    Röhej, hogy a külhoniaknak levélben is lehet szavazni, de aki időben átjelentkezik (és évek óta van ideiglenes pécsi címe) nem mehet a hozzá közel eső szavazókörbe, hanem a Kossuth téren “szórakozhat” 1-2 órát.