Tovább javítanának a vízminőségen

Egy közel ötvenmillió forintos, európai uniós támogatás segítségével a jelenleginél jobb minőségben tudnák kinyerni az ivóvizet a Tettye-forrásból. A mostani helyett korszerűbb szűrőt, s fertőtlenítő rendszert szerelnek majd be pályázati siker esetén.

hirdetés

A város jelenlegi fogyasztásának harmadát fedező forrásból a fejlesztést követően nagyobb mennyiségben, s kevesebb baktériumtartalommal lehetne kinyerni a vizet. A pályázatban olyan tevékenységek, beavatkozások végezhetők el, amelyek révén egyrészt a forrás vízminőség-javulását eredményező infrastrukturális fejlesztés valósul meg, másrészt csökken a vízbázis veszélyeztetése, veszélyeztetettsége.

Mint az egy Páva Zsolt polgármester által jegyzett, s a közelmúltban a képviselő-testület által elfogadott előterjesztésből kiderül, a tervezett pécsi projektben elsősorban UV-szűrők, fertőtlenítők építésével valósulhat meg a fejlesztés.

Emellett a projektben sor kerülhet a karsztakna „felfúrására” is, amely egyrészt nagyobb vízmennyiséget eredményezhet, másrészt korszerűbb üzemeltetési feltételeket teremt meg. Mindkét tervezett intézkedés nagymértékben javítja Pécs minőségi ivóvízzel történő ellátásának biztonságát. Különösen igaz ez az egyre gyakoribbá váló havaria-helyzetek esetén, amikor a Tettye-forrás vízhozama a leeső csapadék hatására rövid idő alatt megsokszorozódhat, illetve hatványozottan megnő a szennyező anyagok bemosódásának veszélye.

A fejlesztés megvalósítását a Tettye Forrásház Zrt. már korábban is tervezte, így annak műszaki tartalmát előkészítették, és az érintett hatóságokkal is leegyeztették, s a fejlesztés vízjogi létesítési engedéllyel is rendelkezik.