Trump beiktatása: még táncoslányok is voltak

on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States.

Mintegy három órán keresztül tartó felvonulással ért véget a hagyományos beiktatási ünnepi parádé, amelyet Donald Trump és családja – miután végighajtatott a Capitoliumtól a Fehér Ház felé vezető Pennsylvania sugárúton – már a Fehér Ház előtt felállított tribünről nézett végig.

hirdetés

A rezesbandás, katonaindulós, táncoslányos felvonuláson a haderőnemek különböző képviselői mellett felvonultak a különböző államokból érkezett csoportok – tűzoltók, cowboy-egyesületek, intézmények – nemegyszer korabeli ruhákba, vagy díszegyenruhákba öltözött képviselői is. Az Egyesült Államok 45. elnöke láthatóan élvezte a felvonulást, egyszer odaintegetett a felvonulóknak, másszor játékosan tisztelgett, például a Texasból érkezett egyik csoportnak.

A tribünön estére megjelent Trump mellett James Mattis nyugalmazott tábornok, akinek védelmi miniszterré jelölését éppen a parádé előtt szavazta meg elsöprő többséggel (egyetlen, demokrata párti ellenszavazattal) a szenátus. Donald Trump, első elnöki intézkedései között, alá is írta Mattis miniszteri kinevezését.

A szenátus pénteken délután jóváhagyta John Kelly, a tengerészgyalogság nyugalmazott tábornoka jelölését a belbiztonsági miniszteri posztra, így már az ő kormánytagsága is biztos. Kelly jelöltségét 88-11 arányban fogadta el a szenátus. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője azt jelentette be, hogy Mike Pompeo, kansasi képviselő CIA-igazgatói jelöltségéről hétfőn döntenek a szenátorok. Amerikai sajtóhírek szerint ugyanis nagy a vita: Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője a beiktatási ceremóniát követő díszebéden egyenesen Mike Pence alelnökhöz fordult, hogy járjon közben az eddigi CIA-igazgató, John Brennan érdekében, vagyis azért, hogy Brennan maradhasson a CIA élén. Erről Schumer szóvivője tájékoztatta is a sajtót.

A parádé – és az egész beiktatási ünnepségsorozat – idején Trump-ellenes tüntetések voltak több helyen is Washington belvárosában. Többféle csoport, többféle célkitűzéssel és jelszót hangoztatva protestált.

Az egyik csoport például több mint négyezer marihuánás cigarettát osztogatott ingyen. Bár a szövetségi fővárosban a marihuána terjesztése nem számít bűncselekménynek, a tüntetők “megelőző tiltakozást” emlegettek, mondván, hogy azért protestálnak, nehogy betiltsák a marihuánát Washingtonban. A Trump-ellenes tüntetők elsöprő többsége békés volt, a kiabáláson túl nem csinált semmit, de volt, ahol erőszakba és a rendőrökkel történt összecsapásokba torkolltak a protestálások.

A rendőrséget is megtámadó tüntetők törtek-zúztak, a Bank of Amerika egyik irodájának ablakait, egy McDonald’s gyorsétterem és egy Starbucks kávézó ablakait betörték, a környéken parkoló kocsikat megrongálták. A rendőrség könnygáz-gránátokkal vetett véget az erőszaknak. Egy másik helyszínen, a Fehér Háztól nem messze kocsikat gyújtottak fel, köztük egy limuzint és egy televíziós közvetítő kocsit is. Pénteken este a rendőrség szóvivője közölte: az erőszakos tüntetők nem washingtoniak voltak. Hat rendőr sérült meg, s péntek estéig 217 embert tartóztattak le.     Tüntetések voltak Los Angelesben is, ahol több, kisebb protestáló menetet szerveztek. A Trump-ellenesek “Ne fasizmust, ne rasszizmust, ne Trumpot!”, “A valaha volt legrosszabb elnök” és “Soha Trumpot!” táblákkal vonultak fel.

A beiktatás napja nagy bálokkal zárult, három bált az elnöki pár nyitott meg.