Trump és Hoppál: az egyik elítélte a trumpista erőszakot, a másik konteóval jelentkezett

Ezúttal nem a leköszönő amerikai elnök, hanem Pécs fideszes országgyűlési képviselője hívta fel magára a figyelmet egy összeesküvéselmélettel és a tényekkel szembeni heroikus küzdelemmel.

hirdetés
Uránia Mozi

„Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért” – írta ki a twitterre Donald Trump leköszönő elnök nemrég. Miután amerikai republikánus és demokrata politikusok, és a világ vezetőinek nagy része elítélte a Capitolium elleni támadást, Donald Trump is meghunyászkodott, és keményen elítélte a trumpisták erőszakos akcióját. A Capitoliumba azután törtek be Trump a választási eredmények miatt felbőszült hívei, hogy az elnök Joe Biden győzelmét folyamatosan megkérdőjelezve választási csalásokra utalt, bizonyítékok nélkül, teljesen alaptalanul.

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője sajátosan reagált a washingtoni történésekre közösségi oldalán. Posztjában “négy tüntető véréről” írt, holott egyelőre annyit tudni biztosan, hogy egy, a Capitoliumba behatoló nőt lőttek le az épület védői, aki belehalt sérüléseibe, a másik három haláleset körülményei viszont tisztázatlanok. (Közben, de már Hoppál posztja után, az is kiderült, hogy egy rendőr is életét vesztette az összecsapások következtében.) A politikus többek között azt az amerikai szélsőjobboldali körökből származó összeesküvéselméletet is megemlíti posztjában, hogy az erőszakos akcióhoz köze lehetett az Antifa nevű antifasiszta mozgalomnak, amire azonban semmiféle bizonyíték nem került elő. A konteóról a Telex részletesen írt ebben a cikkben. Érdemes még megemlíteni a George Floydra való utalást a szövegben, akinek a nevét nem írja le, “igazoltatás közben elhunyt drogos bűnözőnek” titulálja. Nem csak a nevét nem írja le a képviselő, de azt sem, hogy egy rendőr percekig térdelt a nyakán, ami végül a halálát okozta. A szövegből annak hangsúlyozása is kimaradt valamiért, hogy a trumpista tüntetők az amerikai törvényhozás épületébe törtek be erőszakkal.

Hoppál a következőket írta:

Négy tüntető vérével festette be Joe Biden győzelmét az USA. Egy fegyvertelen családanyát mellbe lőttek a rendőrök a Capitoliumban. Meghalt. 

Obama, Clinton és mások elítélték a Capitolium elleni példátlan támadást. Bezzeg a tüntetők hidegvérű lelövöldözése nekik belefér, az cseppet sem érdekli őket.

Feltételezések szerint Antifa provokátorok is elvegyültek a tömegben.

Az FBI csőbombákat, Molotov-koktélokat is talált, amit ugye nem lehet spontán a Trump-beszéd hatására helyben előállítani.

A korábban igazoltatás közben elhunyt drogos bűnöző halála után indult BLM mintájára most nem indult mozgalom “A konzervatív életek számítanak” címmel.

Az USA banánköztársasággá züllött a szemünk láttára? – Sztalin és Lenin elégedetten dörzsöli tenyerét a pokolban.”

Összehasonlításképpen idetesszük a Mi Hazánk Mozgalom napokban érkezett sajtóközleményét ugyanebben a témában:

A Mi Hazánk Mozgalom mélyen elítéli az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható kettős mércét, a fehérellenes rasszizmust, amely a tegnapi események után is tapasztalható. Amennyiben nem kíséri ugyanolyan felháborodás a tegnap agyonlőtt 35 éves nő, az amerikai légierő veteránjának halálát, mint a büntetett előéletű George Floyd és más fekete bőrű bűnöző megölését, az újabb bizonyíték arra a kettős mércére, amely világszerte sújtja az európai gyökerekkel rendelkező embereket. Szintén elfogadhatatlanok a választási csalásra utaló jelek, valamint a cenzúra, amelyek beárnyékolták az amerikai elnökválasztást. Egyúttal felszólítjuk az Amerikai Egyesült Államokat, hogy a jövőben ne avatkozzon be más országok belügyeibe, hiszen láthatóan a legalapvetőbb demokratikus elvek sem érvényesülnek az USA-ban.”

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban a Capitolium ostromáról azt mondta a Telex cikke szerint, hogy nem szólunk bele az amerikaiak dolgába, szurkolunk nekik, és bízunk abban, hogy meg fogják oldani a problémáikat. Orbán még emlékszik „az erőszakos baloldali tömegre, amelyik megrohamozta a Parlamentet 2006-ban”, de ezt kijavította a műsorvezető, hogy az 2018 decemberében történt.

A magyar “közszolgálati” média “Káoszt hozott Biden elnöksége” címmel számolt be az eseményekről, miközben még Trump az elnök, Bident be sem iktatták.