Túl sok állampapírt vettünk

Az állampapír az egyik jó irány

Az első félévben a tervezettnél sokkal több forrást sikerült bevonni, ezért a második félévben vissza kell fogni az állampapír-értékesítést – mondta Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese egy szerdán megjelent interjúban.

hirdetés

Az első félévben jelentős, terven felüli értékesítés valósult meg, ezért “az első félévi mennyiségekhez képest vissza kell fognunk az értékesítést, mert különben elszáll az államadósság” – mondta Borbély László András a Portfolio.hu honlapnak.

A kötvénynél ez még nem látszik, de kincstárjegyekből már csak 40 milliárd forint értékben hirdetnek meg a heti aukciókon – tette hozzá. A tisztségviselő emlékeztetett: az ÁKK-nak az éves terv szerinti nettó finanszírozási igényhez kell igazodnia.

Borbély László András megjegyezte, látványosan mérséklődött az országkockázat; jelenleg 160 bázispont körül alakul a magyar államadósság ötéves CDS-felára, vagyis az államcsőd esetére kötött biztosítási csereügyletek (credit default swap, CDS) középárfolyama.

Arra a kérdésre, hogy sikerülhet-e csökkenteni az államadósságot az év végére, azt felelte, erre nézve a forint jelenti a legnagyobb kockázatot. Az elmúlt időszakban is a forint gyengülése fékezte az adósság csökkenő trendjét – mondta.

Arra a kérdésre, hogy jogos-e az Európai Bizottság megállapítása, amely szerint Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy a kívánatos ütemben folytatódjon az államadósság csökkentése, az ÁKK vezérigazgató-helyettese így válaszolt: “Nyilván minden eszközzel arra kell törekednünk, hogy csökkenjen az adósság.”.