Úgy cserélték ki a gumit, hogy baleset lett a vége

Tavaly májusban szenvedett balesetet egy sofőr, akinek “frissen” cserélték le autógumijait Pécsett. A csere nem sikerült túl jól, összesen 2 kilométert tett meg az új gumikkal. Az eset bíróságra került!

A Pécsi Járásbíróságon tárgyalják majd azt az ügyet, ahol egy autószerelő foglalkozási szabályt szegett.

A vádirat szerint a sofőr, azaz a sértett gumicserére vitte hozzá az autószereőhöz a gépkocsiját. A sértett új gumikat vásárolt a gépkocsi meglévő könnyűfém felnijére.

A vádlott nyári mintázatú gumiköpenyeket szerelt fel.

A gépkocsi nem megfelelő ET számú keréktárcsákkal volt felszerelve. A vádlott által
felszerelt – a leszerelthez képest – nagyobb méretű gumik azt eredményezték, hogy a személygépkocsi műszaki állapota közlekedésre alkalmatlanná vált.

A vádlott a szerelés közben a csavarokat nem rögzítette megfelelően és a kerékcsavarok rögzítettségét sem ellenőrizte megfelelően. A sértett a személygépkocsival a telephelyről távozott és két kilométer megtételét követően Pécsett balesetet szenvedett úgy, hogy a bal első kereke kiesett, mert mind a négy kerékcsavarja kitekeredett.

A baleset időpontjában a bal hátsó kerék valamennyi kerékanyája, míg a jobb
oldalon az első és hátsó keréknél is egy–egy csavar laza volt.

A vádlott foglalkozási szabályt szegett. Az ellenőrzés sem kézi mechanikus kulccsal, sem nyomatékkulccsal nem történt meg a gépkocsinak az emelőről történt leengedése után. A baleset során a sértett nem sérült meg.

A bíróság a tárgyalást május 7-én megkezdi.

(Kiemelt képünk illusztráció!)