Új helyen fogadja a betegeket a sebészet

Mint ismert, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója tavaly szeptemberben aláírta annak a két projektnek a támogatási szerződéseit, amelyek keretében a PTE 400 ágyas klinikai tömbje megújul.

hirdetés

Így mind a betegek, mind a klinika munkatársai számára európai körülményeket biztosít majd a létesítmény, emellett egy sürgősségi betegellátó központ is megvalósulna. Az 1966-ban felépült klinika felújítására előbb-utóbb mindenképpen sort kellett volna keríteni, és a pályázatok révén elnyert közel 11 milliárd forintnyi támogatás most erre kiváló alkalmat és lehetőséget biztosít. A tervek szerint a 400 ágyas klinika 2013 tavaszára újulhat meg, az előkészületek azonban már megkezdődtek.

Az építkezés megkezdéséhez elengedhetetlen lépés a leendő építési terület felszabadítása, amely egy ekkora egészségügyi centrum esetében – ahol évente közel 700 ezer beteg részesül ellátásban – körültekintő és hosszadalmas tevékenységet követel meg. A költöztetés ütemezetten, előre meghatározott terv szerint történik.

Ehhez az előkészületek már tavaly megkezdődtek, ugyanis a volt Baranya Megyei Kórház szülészeti részlegének az Édesanyák útján lévő Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára történő költöztetésére már decemberben sor került. Mindezt megelőzte az ottani műtők felújítása, modernizálása és kapacitásbővítése. Ezzel egyidejűleg a Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszék funkcióinak Akác utcai telephelyre történő áthelyezése is megtörtént.

Múlt héten költözött át a Szemészeti Klinika a Nyár utcába, amit a ma követ a Sebészeti Klinika Rákóczi út 2. szám alatti épületbe történő áthelyezése, tehát csütörtök reggeltől már az új helyen fogadja az ellátásra szorulókat a sebészeti ügyelet.

Május 2-án, hétfőn este 20 órától ugyanide kerül át a belgyógyászati sürgősségi betegellátás is. Természetesen lesznek olyan betegellátó egységek, melyek maradnak a 400 ágyas klinika épületében, csak azon belül költöznek majd másik emeletre vagy épületrészbe.

Fontos információ, hogy a korábban megismert, megszokott telefonszámok nem változnak, tehát a fővonalakat „viszik magukkal” a költöző szervezeti egységek. Természetesen a PTE KK központi telefonszámát (72/536-000) továbbra is lehet tárcsázni, ahonnan kapcsolják a keresett betegellátó egységet, ahol tájékoztatást tudnak adni, az adott problémával hová kell fordulni.

A http://tiop2.pte.hu weboldalon folyamatosan frissített, közérdekű információkkal tájékoztatjuk a lakosságot a költözés menetéről, az egyes klinikák esetleges új címéről.

Forrás: PTE