Új pécsi telephely félmilliárdból

Mintegy félmilliárd forint értékű zöldmezős beruházással hozta létre új pécsi telephelyét az elsősorban mezőgazdasági gépek értékesítését és szervizelését végző Axiál Kft.

hirdetés

A húsz esztendeje működő cég saját erő és hitel felhasználásával, uniós és állami segítség nélkül hozta létre új pécsi telephelyét azok után, hogy kinőtte korábbi ingatlanját. A húszezer négyzetméternyi, Pécs külvárosában álló telken egy 850 négyzetméteres alkatrészraktárt és üzletet, valamint egy 470 négyzetméteres szervizépületet építettek. A létesítményt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és Harsányi Zsolt, a cég tulajdonosa avatta fel.

Az államtitkár beszédében azt mondta, az Axiál Kft. beruházásaival nagyban hozzájárul az agrárium fejlődéséhez, a szerviz- és alkatrészhálózatával segítséget nyújt a vidéki agrárvállalkozások működéséhez, hozzájárul az egyre jobb minőségű élelmiszeripari alapanyagok előállításához.

V. Németh Zsolt kitért rá, hogy a Darányi-terv a kis családi gazdálkodások mellett fontos prioritásként kezeli mindazokat, akik segítenek helyreállítani a növénytermesztés és az állattartás megbomlott egyensúlyát. A tavaly és idén összesen másfél milliárd forintos telephely-fejlesztést végrehajtó Axiál Kft. tulajdonosa, Harsány Zsolt az MTI kérdésére elmondta: a betéti társaságként 1991-ben alakult, tisztán magyar tulajdonú, bajai központú cég jelenleg tizenöt telephelyen 540 főt foglalkoztat.

A társaság fő tevékenységként mezőgazdasági gépek értékesítését, javítását, alkatrész-ellátását végzi, e mellett pedig építőipari gépeket, berendezéseket is forgalmaz és javít. Az Axiál Kft. tavaly 47,3 milliárd forintos bevétel ért el és nyereséggel zárta az évet, ez utóbbi mértékét a tulajdonos azonban nem árulta el.

A pécsi telephelyen a társaság több mint húsz főnek ad munkát, de a szervizbe további munkatársak felvétele is szerepel a cég idei tervei között. Az új telephely létrehozásának okaként elmondta: az elmúlt évek során a gépek korszerűsödésével azok javítási igénye és mérete is megnőtt, ezért a korábbi pécsi telephelyük nem tudta megfelelően szolgálni céljaikat. A Vidékfejlesztési Minisztérium decemberi adatai szerint az elmúlt tíz év alatt a magyar agrárium szereplői 770 milliárd forint értékben vásároltak és helyeztek üzembe új technikai eszközöket.

Ezek a gépek, berendezések nagyrészt minőségi cseréket és a gépi kapacitások növekedését szolgálták. Magyarországon az elmúlt 10 évben 30 ezer új traktort vásároltak, ami azt jelenti, hogy jelentősen korszerűsödött a géppark. Száz hektár mezőgazdasági területre 2,5 darab traktor jut, ami az eszközök kihasználtsága szempontjából kedvező – ismertette a szaktárca egy korábbi közleményében.