Új tagokat vár a Tanac

A nyári szünet után szeptemberben már az első próbáktól kezdve várja az együttes mindazokat, akik táncolni szeretnének. Ettől az évadtól a különböző, eddig is létező csoportok létszámát jelentősen meg kívánjuk növelni – mondja Szávai József, az együttes vezetője.

hirdetés

A gyerekcsoport (6-14 évesek) a pécsi Miroslav Krleža Horvát Iskolacentrumban kapott helyet; itt minden kedden 16:00-17:00 lesznek a próbák. Az utánpótlás és a fellépő együttes továbbra is a Zsolnay Kulturális Negyedben próbál: ide minden kedden és csütörtökön 17:30-tól várják a jelentkezőket, akiknek életkora 14-25 között lehet. A Tanac-ban úgy gondolják, hogy (szinte) mindenkit meg lehet tanítani táncolni, akiben megvan a kedv és a kellő elszántság, ha pedig valaki már valamennyire tud táncolni, a Tanac-ban a helye, ahol örömmel fogadják.

tanac4

Az együttes idejét a nyári szünet előtti hónapokban nemcsak a próbák és fellépések töltötték ki. Pályázati segítséggel több mint ezer fényképet készítettek népviseletekről baranyai horvát településeken és ezeket a Tanac háromnyelvű honlapján tették (és teszik) közzé. Másik futó projektjük a „Régi bál”. Először egy Pécs környéki horvát faluban (Pogány) rendezték meg az ottani horvát önkormányzat támogatásával, de ősztől már további települések is bekapcsolódnak. Ezekben a bálokban a 80-100 évvel ezelőtti táncmulatságokat idézik meg, eredeti népviseletben és hangszerekkel.

Az együttes korai időszakában sok segítséget kapott a néhai Matusek László kántortanítótól, akinek önéletírását most először teszi nyilvánossá a Tanac. Kökény, majd Áta sokak által tisztelt és szeretett „tanító bácsija” hagyatékában más, néprajzi jellegű írások is vannak, amiknek szintén tervezik a megjelentetését (könyv formájában). A munkához már több egykori átai lakos felajánlotta segítségét.

Ha szeptember, akkor fesztivál, mégpedig horvát fesztivál: szeptember 13-án a Pécsi Napok keretén belül 18. alkalommal rendezi meg a Tanac az „Isten hozott, kedves vendég!” Nemzetközi Horvát Fesztivált. A fesztivál ez alkalommal a Pécsi Horvát Napot is jelenti és megvalósításában ezért számos horvát intézmény működik közre segítő támogatásával. Ezúttal a program a belváros utcáin és terein zajlik; lesz néptáncos felvonulás, bemutatók, gálaműsor és táncház is. Ritka és becses alkalom a horvát hívőknek a horvát nyelvű szentmise a székesegyházban, ezt idén mons. Đuro Hranić, đakovo-eszéki érsek fogja celebrálni.