Újra emelkednek a pedagógusbérek

Pécsett nincs gond

Szeptembertől újabb pedagógus-béremelés várható, átlagosan mintegy 10 ezer forintos nagyságrendben nőnek a keresetek – mondta Hoffmann Rózsa pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

hirdetés

A köznevelésért felelős államtitkár kifejtette: egy éven belül háromszor nő a pedagógusok bére, és a nagyobb teljesítményt díjazó, kiszámítható és tervezhető előmeneteli rendszer biztos életutat nyújt a pedagógusoknak.

Az eddigi lépéseket felidézve rámutatott: szeptemberben átlagosan 34 százalékkal, januárban további 8-10 ezerrel forinttal nőttek a pedagógusbérek.

Hoffmann Rózsa jelezte, idén szeptembertől újabb béremelés következik, a jogszabályban rögzített módon. A köznevelési államtitkár az MTI kérdésére azt mondta: az őszi emeléssel nagyjából átlagosan tízezer forintos nagyságrendű növekedés várható.

Érzékeltetve a változásokat kifejtette: a tavaly szeptemberi emelés előtt a bruttó jövedelem 130-230 ezer forint volt, ez mostanra 230-310 ezer forintra nőtt, ami eléri az értelmiségi átlagfizetést.

Míg egy 18 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanár tavaly augusztusban 155 ezer forintot keresett, szeptember után 231 ezer forintra ugrott a bére, januárban pedig 240 ezer forint lett. Az újabb emeléssel szeptembertől 248 ezer forint lesz a bére, és ha a 14 éves gyakorlattal a szakvizsgázott kategóriába lép, portfólióját feltölti, januártól a mostani minimálbérrel számolva 273 ezer forintot keres majd – mondta.

Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott, évtizedek óta nem volt olyen mértékű béremelés, mint ami az életpályarendszerrel megvalósul, és ez azt jelzi: amit ez a kormány megígért, azt meg is teszi. Ma már olyan országban élünk, ahol megbecsülik a pedagógusokat – mondta.

Szavai szerint az a cél, hogy megbecsült tanárok legyenek a pályán, akikre az iskola támaszkodhat. A jó tanár az iskola legfontosabb feltétele – rögzítette a köznevelési államtitkár, aki hangsúlyozta: a pedagógusok optimisták lehetnek, a gyermekek fejlődése érdekében végezhetik munkájukat.

Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója külön megköszönte, hogy a nem állami intézmények pedagógusait sem hagyta magukra a kormány. Náluk a szeptemberi emeléssel 30-80 ezer forintos bruttó béremelést tudtak végrehajtani. Évtizedes kimaradás után elindult valami a pedagógusok bérének rendezése területén is – értékelte.

 • vackor

  Pécsi Lakos!

  Talán, ha nem egy-egy réteget emelnének ki, akiknek akár erőn felül is juttatnak, nem itt tartana az ország. 100000 nettó alatt semmiféle jövedelemnek nem szabadna lenni a mai körülmények között.Nyilván irritáló a sok 10 ezres juttatás a pedagógusoknak, míg más diplomásnak esélye sincs rá, akinek meg nincs diplomája éljen meg 67 ezerből.

 • buga jakab

  a Fidesznél csak az értelmiségiek számítanak,ill az a réteg akinél egy esetleges sztrájk esetén, összeomlana az ország( vasut, rendőrség, pedagogusok….stb) pincér,portás nem pálya nekik és a többi szakma(sajna)

 • Emptiness

  Az átlag melós mikor fog béremelést kapni? Vagy az dögöljön éhen havi 70-ből?

 • Pécsi Lakos

  vackor: Talán ha nem milliókat keresnének a politikusok, nem itt tartana az ország, ahol.

 • rohej

  Remeljuk a tanarok most csendben maradnak vagy 10 evig,nem nekik kellett volna ekkora beremelest adni!!!!!!!

 • Spanyol!

  És mi van azokkal a dolgozókkal akik nem tartoznak a pedagógusok közé? Értem itt az kiszolgáló személyzetre (adminisztrátor, gépkocsivezető portás
  és sorolhatnám tovább.Az ő munkájuk is nagyon fontos. Ha ők nem dolgoznának a pedagógusok sem tudnának tanítani. És az iskolába is meg állna az élet. Nekik elég a minimálbér az ő munkájukat nem kel megbecsülni? Elég szomorú, hogy rájuk senki sem gondol!

 • vackor

  Talán ha ekkora béremelést és életpályamodellt bevezetnék az egészségügyben is, nem lenne ekkora az elvándorlás.