Újra emléktábla lehet az örökmécsesen

Jobbikos javaslatra kerülhet vissza a Széchenyi téren található örökmécsesre az a kőtábla, amely a város 1921-es felszabadulásának állított emléket. A szerb csapatok akkor három éven keresztül tartották megszállva a várost. A táblát augusztusban avathatják fel.
A 20-as években határozta el a város, hogy emlékművet állít a szerb megszállás alóli felszabadulás emlékének. Az örökmécsesre el is készült egy felirat, amely azonban nem tisztázott körülmények között eltűnt. Dr. Romváry Ferenc művészettörténész kutatásai szerint egy alig félméteres táblát állítottak fel annak nyakrészén az alábbi szöveggel: „1918– 1921 – A világháború után elszenvedett megszállás alól történt felszabadulás emlékére emelte a X. évfordulón Pécs szabad királyi város törhetetlen hűségű közönsége. 1931”.

hirdetés

1931. október 19-én felkerült a bronzbetűkkel rótt Magyar Hiszekegy háromsoros szövege is, amely így szól: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen.”

A Magyar Hiszekegy a pécsi születésű Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna verse volt, amelyet a Védő Ligák Szövetsége által kiírt, a trianoni döntés utáni életérzést kifejező pályázatra küldött be, amely aztán újságokban jelent meg, ünnepségeken mondták, s istentiszteleteken ma is el-elhangzik az egykor elcsatolt országrészeken.

A kutatások szerint ekkor azt is javasolták, hogy az emlékmű hátlapjára kerüljön fel a következő mondat: ,,A rendületlen honszeretet szerezte vissza e várost idegen járom alól a Magyar hazának 1921. augusztus hó 21-én.”

Gyimesi Gábornak, a Jobbik önkormányzati képviselőjének javaslatára ez utóbbi feliratot kívánják gránitlapra vésve visszahelyezni az örökmécsesre. Mint mondta, nagyapja cserkész volt, mindig hangoztatta, hogy ő a Nagy-Magyarországon született, milyen hatalmas ünnep volt az, amikor három év után felszabadult a város, s ötvenezer ember állt sorfalat Horthy Miklós kormányzó látogatásakor. A tábla felállításának apropóját pedig az adja, hogy éppen a felszabadulás kilencvenedik évfordulóján avathatják fel – mondta a képviselő.

Az elképzelést az Oktatási és Kulturális Bizottság is támogatta, a végső döntést az önkormányzat hozza meg csütörtökön.