Ünnep a zene világnapján Pécsen

Október 1-je a zene világnapja. A Pannon Filharmonikusok 2014-ben is zenével köszönti e jeles napot. A hagyományos ünnepi díszhangverseny mellett idén az együttes rendhagyó módot is talált az ünneplésre. A Tüke Busz és a Pannon Filharmonikusok együttműködésének köszönhetően 2014. október 1-jén a pécsi buszjáratokon a PFZ muzsikája köszönti két megálló között az utazóközönséget.

hirdetés

A kivételes zenei programtól a társulat azt reméli, hogy így minél több pécsi lakossal megoszthatja a zene örömét.

A szerdán este, 19 órakor kezdődő ünnepi díszhangversenynek ezúttal is a Kodály Központ koncertterme ad otthont, műsoron Rahmanyinov és Csajkovszkij művei. Mindkét szerző kiemelkedő alakja a zenetörténetnek, alkotói pályájuk a sokszínű zsenialitás tanúsága, kompozícióikat áthatja a tiszta szenvedély. A két komponista ráadásul jól ismerte egymást, a korosabb Csajkovszkij támogatta ifjú kollégáját.

Október 1-je Yehudi Menuhin, amerikai karmester és hegedűművész kezdeményezése nyomán kapott ünnepi rangot. E nap méltó alkalom arra, hogy fejet hajtsunk a zeneművészet legnagyobb alakjai előtt, és egyben felidézzük a világ – folyamatosan gyarapodó − zenei gazdagságát.

A zene világnapja a halhatatlan zeneszerzők és örökérvényű zeneműveik megidézése mellett a kiváló muzsikusok bemutatkozásának is teret ad. Ilyen kiválóság például az est szólistájaként színpadra lépő Charlotte Coulaud zongoraművész is, aki fiatal kora ellenére sorra nyeri a rangos franciaországi megmérettetéseket. 2013-ban az Île-deFrance-i Nemzetközi Zongoraversenyen az első díj mellett két különdíjjal elismerték tehetségét. Coulaud ötévesen kezdett zongorázni, nyolcévesen már a Román Nemzeti Rádió zenekarával játszott együtt. A fiatal zongoraművésznő most Rahmanyinov II. zongoraversenyében mutatja milyen az, amikor a szenvedélyes dallamok és a szárnyaló tehetség találkozik.

Október 1-jén a Pannon Filharmonikusok társulata egy újabb örökös tagot választ soraiba. Az új tagot az ünnepi koncerten köszönti a zenekar, személyét addig titok övezi.

A zene kultúránk legkiterjedtebb művészete. A zenének a világ minden pontján van múltja, története. Szerepe sokszínű, kifejező ereje sokarcú. A zene kapocs egymáshoz és önmagunkhoz.

A hangverseny műsora és közreműködői:

OROSZ SZENVEDÉLY
Díszhangverseny a zene világnapján
2014. október 1., szerda 19 óra, Kodály Központ

Rahmanyinov : II. zongoraverseny
Csajkovszkij : Manfréd-szimfónia

Közreműködik: Charlotte Coulaud – zongora
Vezényel: Bogányi Tibor