Ünnepeltek a pécsi horvátok

1991. június 25-én mondta ki a horvát parlament, a Szábor az ország függetlenségét, amikor kilépett Jugoszlávia kötelekéből. Az évforduló kapcsán Pécsett a megyei közgyűlés dísztermében rendeztek ünnepséget. 

hirdetés

A 22. évfordulóról szóló megemlékezésen megjelent Lovász István, Pécs főjegyzője és a Pécsi Tudományegyetem rektora, Bódis József is.

Az eseményen a horvát köztársaság pécsi főkonzulja, Ljiljana Pancirov elmondta: ez a nap azért különleges számukra, mert egyúttal megünnepelhették az ország uniós csatlakozását is.

– Hogy milyen fontos ez a nap, az is bizonyítja, hogy általában kétszázötven vendég szokott lenni a köztársaság napi ünnepségen,  de kedden sokkal többen tiszteltek meg bennünket, hogy közösen töltsük el ezt a szép napot – fogalmazott.

Pécs azonban azért is van kitüntettet helyzetben, mert a horvát EU-s csatlakozás hivatalos ünnepségét itt tartják. Június 30-án, a csatlakozás előestéjén a magyarországi horvátokkal közösen nagyszabású programsorozattal köszöntjük a 28. európai tagállamot.

Az esemény házigazdája Pécs városa, valamint Vujity Tvrtko, Pécs jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája lesz. Az eseményen részt vesz és köszöntőt mond Magyarország miniszterelnök-helyettese, Navracsics Tibor, aki ezt követően a drávaszabolcsi hídon is beszédet mond – ott, ahol megszűnnek a határok a két ország között.

A részletes programért KLIKK!