Uszodai kiskirályok

Miért beteg a magyar vízilabda? – tehetnénk fel a kérdést Végh Antal után szabadon. Vajon tényleg érdekel-e még valakit, hogy ki a jobb a medencében, vagy úgyis előre el van döntve a kieső személye? Vajon van-e szükség nézőkre, vagy az a cél, hogy mindenki kedvét elvegyék a sportágtól?

hirdetés

Az élet minden területén szükség van valakire, aki irányít, vezényel, kordában tartja a dolgok menetét. A színházban szükség van rendezőre, a bankfiókot egy igazgatónak kell felügyelnie, de a versenyautó kormánya mögött is ott kell lennie egy pilótának. Ugyanakkor a mérkőzéseken is szükség van játékvezetőkre, akik a szabályok betartásáért felelnek.

Előfordulhat azonban, hogy minden balul üt ki: bármelyik színész bakizhat előadás közben, egy bankfiókot is kirabolhatnak, de még a legtapasztaltabb pilóta is elveszítheti az irányítást gépe felett. De hogy egy medencében ne az történjen, amit a játékvezető akar, az szinte elképzelhetetlen.

2013. május 17, péntek: FTC-PVSK mérkőzés a kiesés elkerüléséért. A Fradi viszonylag gyorsan elhúzott 2-0-ra. A pécsiek azonban nem estek össze és fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását, a harmadik negyed végén pedig már 2-6 állt az eredményjelzőn: simán vezettek a vendégek. A fővárosiak igazi lövőhelyzetig sem jutottak el. Veszélyben az FTC első osztályú tagsága? Vajon mit gondolhat ebben a pillanatban a héten csatlakozó új főszponzoruk?

Az utolsó játékrész első két percében nem esett újabb gól, a hazaiak még kettős előnyből sem tudtak betalálni. Hat perccel a vége előtt úgy tűnt baranyai siker születik, ami bebiztosítaná számukra a bennmaradást…De nem így lett.

A PVSK csapatából ugyanis előbb Ágnert állították ki(támadás közben, 4 percre), majd Monostorit végleg cserével. Az állandó gólveszélyt jelentő Kistamást kipontozták, sőt a végén – szintén támadásban – Bóbis is brutalitásért kényszerült elhagyni a medencét. Utóbbi ugyanis megfogta ellenfele nyakát. Milyen az élet: a bírók pont azt a pillanatot nem látták, amikor a pécsi játékos kapott egy öklöst a víz felett.

Persze elképzelhető, hogy egy csapat ennyire ideges és ilyen szabálytalanul játszik. De miért tenné? Pont a legrutinosabb játékosok veszítenék el a fejüket 6-2-es vezetésnél néhány perccel vége előtt, amikor a kezükben van a bennmaradás?

A Fradi annak rendje és módja szerint pedig köszönte és 6 perc leforgása alatt megfordította a mérkőzést. Győzelmükkel pedig jövőre is biztosan az első osztályban folytathatják.

Ami a büntetéseket illeti: 14 pécsi kiállítás született a találkozón az 5 hazaival szemben. Két játékos – Ágner és Bóbis – pedig nem játszhat 20-án, a mindent eldöntő Kaposvár elleni meccsen. A bírók ugyanakkor mindketten a remeknek mondható 7,5-ös osztályzatot kapták (8-as skálán) az ellenőrtől. Sok kérdés felmerül az ítéletekkel kapcsolatban, óvni azonban a hivatalos szabályok szerint csak a Digisport és a Sport Klub felvételei alapján lehet, amely társaságok természetesen nem voltak kint a helyszínen.

De mi lehetett a cél? Ilyen mérkőzések után vajon melyik szülő íratja be szívesen a gyermekét vízilabdázni? Amikor egy sportág, a sikerei ellenére elképesztően kevés nézőt vonz, még több ember kedvét akarják elvenni a vízilabdától? Vagy éppen ellenkezőleg, a Fradi szurkolótáborát akarták megtartani a sportágnak?

Következhet tehát a – bennmaradás szempontjából – mindent eldöntő Kaposvár elleni csata. Csata, hiszen a szomszéd „várak”összecsapása amúgy is mindig feszült hangulatban zajlik, most azonban még a kiesésről is ez a meccs dönt. Sikerül-e elkerülni a kiesést? 20-án, este 7-től a Hullámban kiderül. Azonban az eltiltottak nélkül, amúgy is rövid cserepaddal, borzasztóan nehéz lesz legalább egy döntetlent kiharcolni.