Utcafronton is vége a kommunizmusnak

Bár a hivatalokba el kell menniük, fizetniük nem kell azoknak a pécsieknek az okmányokért, akik a névváltozás alatt álló utcákban laknak. A város a kommunista diktatúrához, valamint a Tanácsköztársasághoz köthető, még meglévő utcaneveket változtatja meg csütörtökön. Az érintetteknek harminc napjuk van, hogy a szolgáltatóknál jelezzék a változásokat.

hirdetés

Csütörtökön dönt a pécsi közgyűlés arról, hogy a Frankel Leó utca Pákolitz István költő, a Károlyi Mihály utca Málics Ottó 1956-os forradalmár, a Marx út Wass Albert író, a Népfront utca Ember Kálmán bányamérnök nevét viselné. A Ságvári Endre utca a hét vezér egyikének, Töhötömnek a mai helynévalakját, a Tétényt kapná, a Sarló utca Eck Imre, a Pécsi Balett alapítójának nevét viselné, a Kalapács utcát pedig Bazsarózsa utcának hívnák a jövőben.

Mint azt Lovász István jegyző lapunknak elmondta, az önkormányzat ingyen végzi el az említett utcákban élők számára az okmányok kicserélését, így az érintettek ingyen juthatnak hozzá a lakcímkártyához, annak birtokában gépjárműveik forgalmi engedélyéhez, vállalkozói igazolványukhoz, ipari telepengedély és kereskedelmi működési engedélyekhez. Az utcanévváltozást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet, s kell bejelenteni a cégbíróságon is.

Varga Péter vagyon-nyilvántartási csoportvezető elmondta: az új lakcímkártya kiváltásának nincs határideje, ám ajánlatos az október elsejei névváltozást követően minél előbb befáradniuk a lakosoknak a hivatalba. Erre már csak azért is szükség van, mert az elintéznivalók nem érnek véget a hivataloknál.

Varga Péter azt mondta, a lakóknak minden olyan társasággal tudatniuk kell a változást, amellyel szerződésben állnak; jellemzően ezek a pénzügyi, közüzemi szolgáltatók, telekommunikációs cégek, kábeltársaságok. Leggyakrabban e felek a szerződéseikben rögzítik, hogy a lakcím megváltozása esetén – márpedig, hívta fel a figyelmet Varga Péter, az utcanév megváltozásával lakcímük is módosul – milyen időintervallumon belül kell tájékoztatniuk erről a másik felet.

A legtöbb esetben harminc napot adnak minderre a szolgáltatók, de egyes hivatalok – mint például a vidékfejlesztési hivatal – mindössze 15 napos határidőt ír elő. Érdemes tehát már október elején felkeresniük az érintetteknek minden olyan szervet, amellyel kapcsolatban állnak.

Varga Péter a földhivatali változásokkal kapcsolatban azt mondta, a város intézkedik az új cím bejegyeztetéséről a tulajdoni lapra, ám a tulajdonosnak ennek ellenére jeleznie kell, hogy neki is megváltozott a címe. Ezt egy változás-bejelentő lap kitöltésével ingyen elvégzik neki a földhivatalban.

Varga Péter azt mondta, az októberi változásokról és a teendőkről minden érintett értesítést kap ősszel; a dokumentumon részletekbe menően szerepel, hogy milyen területeken kell intézkedniük az új nevet kapott utcákban élők.

Frissítve (kedd, 11:42)

Porhintésnek tartják a kommunista eszmerendszerhez köthető utcanevek átnevezésével kapcsolatos városházi terveket a pécsi szocialisták. Egy – szerintük humoros – akciót is tartottak kedd délelőtt.

-Huszonkét évvel a rendszerváltás után jött rá a városvezetés, hogy van még hét olyan pécsi utcanév, amely az előző rendszerhez köthető – indított Tóth Bertalan, az MSZP megyei elnökhelyettese egy keddi, a Páva dűlőbe szervezett sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ízléstelennek és divatmajomkodásnak tartja, hogy az általa antiszemitának nevezett Wass Albertről neveznek el utcát Pécsett.

Az utcanév változtatásokról a város közgyűlése csütörtökön szavaz, s az erdélyi író ügyében módosító indítványt terveznek benyújtani, de a részletekről többet nem kívánt elárulni az MSZP-s politikus.

Az viszont kiderült, hogy a többi névváltoztatással nincs különösebb problémájuk, hogy miért, arra végül nem tért ki. Szerinte a rendszerváltást követően a köztér átnevezések természetesek, de nem huszonkét évvel később.

Szavait követően sajátos, szerintük humorosnak szánt akcióra szánták el magukat: a sajtóesemény helyszínéül választott Páva dűlő egyik utcanév-tábláját „Pulyka dűlőre” cserélték a szocialisták.