Vádemelés a székesegyházi tolvaj ellen

A Pécsi Járási Ügyészség vádat emelt azon férfi ellen, aki 2014. januárjában a Pécsi Székesegyházból ékszereket tulajdonított el. A pécsi H. Krisztián jelenleg előzetes letartóztatásban van.

hirdetés

A vádlott állandó jövedelemmel nem rendelkezett, lopásokból tartotta el magát. 2014. januárjában több alkalommal megjelent a pécsi Székesegyháznál, ahol fényképeket készített, illetve figyelte a székesegyház biztonsági berendezését. Ezen alkalmak során az egyik irodából különböző tárgyakat tulajdonított el, majd néhány nappal később a pécsi Dóm Mária kápolnájába ment lopási céllal. Itt a kiállító vitrin csavarjait kilazította, az üvegtáblákat kiemelte, majd eltulajdonított 11 darab egyháztörténeti ékszert. Az ellopott ékszerek értéke a 40 millió Forintot meghaladta. Az ékszerek közül a H. Krisztián két láncot egy pécsi zálogházban értékesített, míg a többivel Ausztriába menekült.

A vádlottat Grazban fogták el. Az elvitt ékszerek két tétel kivételével meglettek, azt a Pécsi Egyházmegye visszakapta. A vádlottat a Pécsi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett lopás bűntettével vádolja, melynek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés. A vádlott előzetes letartóztatásban van.