Vádemelés az unokázós csalók ellen

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik 2015 januárja és szeptembere között 35 embert károsítottak meg az ország különböző településein. A vád szerint unokázós csalással közel 15 millió forint kárt okoztak.

hirdetés

Az elkövetők idős, többnyire 70 év feletti, lehetőleg özvegy személyeket kerestek ki online telefonkönyvekből, majd őket a késő éjszakai és a hajnali órákban a társaság női tagja sírós, ijedt hangon felhívta, mintha a hívott fél lánya vagy unokája lenne.

Az álmukból felébresztett sértettekkel a nő közölte: közlekedési balesetet szenvedett, ezért azonnal készpénzre vagy aranyra van szüksége, hogy a károsultakat ki tudja fizetni és a rendőrségi feljelentést elkerülje.

A vádhatóság szerint telefonbeszélgetések közben a női vádlott a helyzetet úgy állította be, hogy ő maga a baleset helyszínét nem tudja elhagyni, ezért ismerősét küldi el a pénzért, illetve az ékszerekért. Rendszerint a nő testvére, az ügy III.r. vádlottja vette át az értékeket a sértettektől, de volt, hogy mégis a nő ment el a zsákmányért.

Az ügy I. r. vádlottja a bűncselekményekhez használt telefonokat és az elkövetők szállítását biztosította, emellett a helyszínen figyelő feladatot is ellátott. Annak érdekében, hogy a vádlottak minél több pénzt, vagy ékszert szerezzenek, előfordult, hogy egy éjszaka során 50-100 vonalas telefonszámot is felhívtak – közölte a hatóság.

Az nyomozás adatai szerint az elkövetők összesen 21 helyszínen, 35 sértettet károsítottak meg, ezzel közel 15 millió forint kárt okoztak. A megszerzett készpénzt egymás között elosztották, azt elköltötték, az aranyékszereket pedig értékesítették.

A rendőrök a két férfit és a nőt tavaly szeptemberben Kiskunfélegyházán fogták el, azóta mindhárman előzetes letartóztatásban vannak.

Az ügyészség szerint mivel a vádlottak időskorú személyek sérelmére, szervezetten követték el a csalásokat, így cselekményük bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének minősül.