Vallási csúcstalálkozó lesz Magyarországon?

Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozóját egy „semleges ország” láthatná vendégül, például Ausztria vagy Magyarország – nyilatkozta Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetője a Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában – írja az Origo.

hirdetés

Hilarion metropolita úgy fogalmazott, hogy „nem szerepel az agendában Ferenc pápa látogatása Moszkvába. Programozva van viszont egy találkozó Kirill pátriárka és a pápa között”. Hozzátette, úgy gondolja, hogy a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő találkozója „egy semleges országban lesz”, ami azt jelenti, hogy nem Moszkvában vagy Rómában.

Jelezte, már több ország ajánlkozott a találkozó helyszínéül, ezek közül Ausztriát és Magyarországot nevezte meg.

A moszkvai patriarchátus külügyminisztere úgy fogalmazott, nem akarja és nem is tudja megmondani, hogy a találkozóra 2015-ben sor kerül-e.

Megjegyezte, hogy a találkozót elő kell készíteni és ezt egy közös nyilatkozhat is megelőzhetné Kirill pátriárka és Ferenc pápa részéről.

„Az a reményem, hogy ez a pápa és ez a pátriárka békül meg egymással” – mondta Hilarion, hozzáfűzve, hogy
a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő közötti találkozó húsz éve programon szerepel.

1997-ben II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt: „most napról napra közelebbinek tűnik, de elő kell készíteni”.

Tavaly – a novemberi törökországi látogatásáról a Vatikánba tartó repülőúton – Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, akármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni.

A római katolikus és az ortodox (keleti) egyház közötti úgynevezett nagy egyházszakadás, más nevén skizma, 1054-ben következett be. A római egyházhoz 1,2 milliárd hívő tartozik, a 250 milliós ortodox kereszténységen belül az orosz ortodox egyház 165 millió hívőt tart számon.