Valóban reményt adnak a Remény Házában

Egyéves fennállását ünnepelte szerdán, a Tüskésréti úton található Remény Háza. A hajléktalanok nappali ellátását végző, egyházi fenntartású intézményben nem ritka, hogy egyszerre kilencven gondozott tartózkodik, így érthető, hogy elsődleges céljuk a bővítés.
– Mit jelent számunkra a Remény Háza? Remény a biztonságra, az életre, egy szebb és jobb jövő megkezdésére. Szeretnénk megköszönni, hogy ez a ház létrejött, hogy van mit ennünk, és van hol töltenünk a napjainkat – mondta az otthontalanok nevében Szűcs János.

hirdetés

Pavlekovics Ferenc kertvárosi plébános, a Remény Háza fenntartója úgy fogalmazott: sokan nem tudják, hogy a háttérben milyen nehézségekkel kell megküzdeni ahhoz, hogy a ház működjön. Mint mondta, bízik benne, hogy a rászorulók előbb-utóbb visszakerülnek a „hétköznapi, normális életbe”, hogy legyen biztos megélhetésük, s tető a fejük felett – ehhez ad reményt ez az intézmény.

Hasonló meglátásainak adott hangot dr. Udvardy György megyés püspök, aki a czestochowai Fekete Madonna ikonjának másolatát hozta ajándékba, amely – mint beszédében kiemelte – „mindig a remény megtestesítője, akkor is, amikor már semmi nem látszik”.

– Akinek reménye van, annak jövője van, akinek jövője van, annak élete van. A körülmények ellenére akarjuk az életet szolgálni – összegzett a Pécsi Egyházmegye vezetője.

Csizi Péter alpolgármester szerint a hajléktalanság elkerülhetetlen vonzata a kitaszítottság érzése, ez a ház elsősorban a közösséget adja meg a hontalanoknak. Hozzátette: a cél, hogy megvalósuljon az intézményben egy éjszakai szállás, s emellett foglalkoztatnák is a gondozottakat, ezzel alapozva meg a társadalomba való visszatérésüket.

Elhangzott az is, hogy az elmúlt egy évben az eredetileg ötven fő ellátására szóló működési engedélyt huszonöt fővel megemelték, s terveik szerint ötven négyzetméterrel szeretnék megnövelni a ház területét, valamint nappali melegedő funkcióval, éjjeli menedékhellyel is bővítenék.