Vár a strand

A Hullám legfeljebb augusztustól nyit ki...

„Mindenki legyen vizes!”, adta ki a jelszót a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) június 22-ére, amely napot – külföldi példákat követve – a magyar úszás napjának nyilvánítottak. Ennek jegyében a Balatonon nyíltvízi versenyen, országszerte – közte a pécsi Hullámfürdőben – pedig kedvezményes uszoda- és strandbelépőkkel várják a mozogni vágyókat.

hirdetés

2013. június 22-én, a Balatonon tartják a magyar úszás napjának központi rendezvényeit – amelynek keretében a MÚSZ Füreden rendezi meg a nyíltvízi Európa-kupát (10 kilométeren Risztov Éva először úszik az olimpia után), a nyíltvízi országos bajnokságot, valamint a mindenki számára nyitott Tihany – Balatonfüred úszóviadalt. A 3,2 kilométeres távon bárki megpróbálhatja megelőzni Gyurta Dánielt, Hosszú Katinkát, Cseh Lászlót, Jakabos Zsuzsannát és a jelen többi klasszisát – nem is beszélve a múlt nagyságairól, Darnyi Tamásról, Szabó Tündéről, Hargitay Andrásról és a többi legendás úszóról.

Az idén már országossá bővülő kezdeményezéshez 168 település csatlakozott kedvezményes fürdőbelépőkkel és programokkal. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. a Hullámfürdő szabadtéri strandjára várja 22-én 15.00 órától zárásig ingyenes belépővel (az egyéb szolgáltatásokért, mint szauna stb. ezen a szombat délutánon is fizetni kell) a betérőket – a cél az egészséges életmód, a rendszeres mozgás népszerűsítése itt is, ahogy az egész országban.

Az úszás napjához kötődően a Hullámfürdőben emellett aznap 14.30-kor a család jelenlétében születése 100. évfordulója tiszteletére megkoszorúzzák a sportuszoda névadója, az 1936-os berlini olimpián a 4×200-as gyorsváltó tagjaként Európa-csúccsal bronzérmes, főiskolai világbajnok, sokszoros magyar bajnok egykori pécsi úszó, Abay Nemes Oszkár emléktábláját.