Színház: nyárra teljes pompában

Úgy döntött a városvezetés, hogy a Pécsi Nemzeti Színház erkélyének felújításával egy időben a teátrum teljes északi homlokzatát is újjávarázsolják a következő hónapokban. A munkálatok már érintették az északi homlokzat keleti felét, így minden arra járó láthatja, hogyan fog kinézni a megújuló teátrum.

hirdetés

Mint azt a városháza műszaki ellenőrzést végző szakembere, Várbiró Tamás a munkálatokkal kapcsolatban elmondta, a minap egyeztettek a kivitelezőkkel arról, hogy kibővítik a korábbi vállalást. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a statikailag rossz állapotba került erkély megerősítését és felújítását végzik el a szakemberek, hanem a teljes északi homlokzatot is újjávarázsolják.

Mint ismert, a több mint százéves épület erkélyét azért kellett felújítani, mert annak fém tartószerkezete teljesen elrozsdásodott, s életveszélyessé vált. A mintegy negyvenmilliós munkák során a pirogránit korlátelemeket újakra cserélik, új burkolatot kap az erkély, s az összes, erkélyen lévő és az alatti restaurálható elemet, valamint az erkély alatti homlokzatfelületet felújítják.

Most arról született döntés, hogy a kivitelező nemcsak eredeti vállalását teljesíti, hanem az erkély feletti részt, azaz a teljes északi homlokzatot is rendbe hozzák az oldalbefordulásokkal együtt. Várbiró Tamás hozzátette: a döntést azért hozták meg, hogy ne egy későbbi, bizonytalan időpontban – amikor egyáltalán anyagi forrást lehet találni a további munkálatokra – kelljen a már felújított erkélyről induló állványzattal teljessé tenni a homlokzat egységét.

Ez egyrészt még azért is előnyös, mert a felújított és újra használhatóvá váló homlokzati erkélyt nem veszélyeztetheti egy későbbi kivitelezés során előforduló esetleges sérülés. Másrészt meg azért is jó, mert a teljes homlokzat színvilága egységes neobarokk megjelenésében pompázhat. A Rázga Miklós színházigazgatóval történt egyeztetések során úgy döntöttek, hogy a POSZT kezdetére a felújított felületek és díszítőelemek nagy része már láthatóvá fog válni.

A várható végső elkészülési határidő 2011 júliusa, mivel a technológiai fegyelem betartása miatt nem lehet a javítási sorrendet egy bizonyos mérték alá sűríteni. A munkák során a falhibákat, a megrepedezett, átázott és levált vakolatot javítják ki, tisztítják a kerámiaelemeket, a szobrokat, emellett a galambriasztókat is kijavítják.