Vége a lejtmenetnek? új társasház épül a belvárosban

A belvárosban, a volt tűzoltólaktanyánál egy 80 lakásos társasházat húzhatnak fel hamarosan. Mindez pedig némi fényt jelenthet az amúgy igen szerényen teljesítő pécsi ingatlanpiacon is. 

hirdetés

Bár az elmúlt években a Szigeti városrészben több kisebb társasház is épült, valamint egy további is készül a PMFC-pálya mellett, de most újabb lakásépítés dobhat egyet a pécsi ingatlanpiacon.  A nyolcvan lakásból álló társasházat a belvárosban húzzák fel.

Az épület hagyományosnak tekinthető garzonoknak, továbbá nappali plusz egyszobás és nappali plusz kétszobás lakásoknak is otthont fog adni – mondta Georgiou Grigorisz, a beruházó Castrum-Pécs Kft. ügyvezetője.

Mindezekhez egy mélygarázs is társul majd, ami 96 parkolóval szolgálja az itt élők kényelmét.

Az engedélyek már megvannak, a munkálatok novemberben kezdődnek a cölöpalapozással az egykori tűzoltó laktanya mellett, a Rákóczi úton. Az átadásra várhatóan 2017 áprilisában kerülhet sor. Az értékesítés során a belvárosban tevékenykedő befektetőket és az egyetemistákat, ezen belül is a külföldi diákokat célozzák meg. Épp ezért az ár tekintetében szerinte középkategóriás lakásokat álmodtak meg, a négyzetméterárat 300-320 forint közé teszik – fűzte hozzá.

Persze, hogy mi tekinthető majd középkategóriás árnak 2017-ben, nem tudható előre. Az ingatlannet.hu szerint 2015 szeptemberében a pécsi belvárosban 322 ezer forintos négyzetméterár volt a legmagasabb, 110 ezres volt a legalacsonyabb, és 213 ezer forint volt az átlagár. Jelentős növekedés az egyetemvárosban volt, ott az elmúlt öt évben 179 ezer forintról 237 ezer forintra nőtt a lakások átlag négyzetméterára – legalábbis a portál szerint.  Emögött a diákok nagyfokú érdeklődése állhat, ami miatt az is sejthető, hogy a belvárosi lakások sem árválkodnak.

Hétmilliárdot hagynak itt
Nem véletlen, hogy a város és az egyetem is azon van, hogy 5000 főre növelje a külföldi egyetemisták számát, hiszen nem csak az egyetem, de az egész város gazdasági helyzetére is jó hatással vannak az itt élő diákok. A becslések szerint nagyjából 7 milliárdot költenek el a városban a külföldi hallgatók – az idei tanévben már körülbelül 2500 volt a számuk az egyetemen.

Baranyában a legfrissebb, a KSH által az első negyedévre kiadott – az elérhető legfrissebb – statisztikái alapján az építőipar élénkül, az építőipari termelésnek az értéke ötödével haladta meg a tavalyi, hasonló időszakban mértet. Ugyanakkor idén – az első negyedévben – csak 20 új lakást adtak át a tavalyi 22-höz képest, illetve csak 22 új lakásépítési engedély talált gazdára, ami ötöde a tavalyi év azonos időszakában kiadottaknak. A használatba vett lakások száma 9, a kiadott új lakásépítési engedélyeké mintegy 80 százalékkal csökkent. Ezen némileg pozitívan változtathat a mostani beruházás is.