Végrehajtották az utolsó módosításokat

Végrehajtotta az utolsó módosításokat a jövő évi költségvetési javaslaton az Országgyűlés a keddi zárószavazás előtt.

hirdetés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn elfogadott zárószavazás előtti módosító indítványa az önkormányzati adósságkonszolidáció folytatása miatt változtatott a 2014 végére előre jelzett államadósság alrendszerek közötti megoszlásán: az önkormányzati alrendszerét 416 milliárd forinttal csökkentette, a központiét ugyanannyival növelte.

A szerkezeti változás nem érinti az államadósság GDP-hez mért arányát, amely a kormány várakozása szerint jövő év végén 76,9 százalék lesz az idei 77,4 százalék után.

A Ház emellett több ponton hozzáigazította a költségvetési javaslatot a tankönyvellátást állami feladattá nyilvánító, vasárnap benyújtott előterjesztéshez, amelyről már kedden szavazhatnak a képviselők.

A parlament november végén fogadta el a 2014-es költségvetés főösszegeit, múlt hétfőn pedig a fejezeteken belüli átcsoportosításokról döntött. A zárószavazás kedd délelőtt lesz.

A hétfői záróvitában az MSZP-s Veres János azt kezdeményezte, hogy a parlament kérje ki a Költségvetési Tanács (KT) elnökének véleményét, miután a kormány egy agrártárgyú törvényhez olyan zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, amely január elsejétől 98-ról 75 százalékra csökkentené a végkielégítések különadójának mértékét. A szocialista politikus azt mondta, az adóváltozás nyilvánvalóan befolyásolja a büdzsé bevételeit, ezért indokolt a KT véleményének megismerése.

Az elnöklő Jakab István jelezte, hogy Kovács Árpád, a tanács elnöke a keddi zárószavazás előtt fel kíván szólalni.