Vegyen lakást kétmillió alatt Pécsen!

Az önkormányzat határozatlan idejű bérleményekben élőknek, valamint vállalkozó kedvűeknek adna el hamarosan közel kétszáz lakást. A város így a bevételszerzés mellett csökkenti az ingatlanok karbantartására fordítandó kiadásait is. Akár 1,85 millióért is vehetünk lakást Pécsett.

hirdetés

Az önkormányzat csütörtökön több fordulóban is tárgyalja majd városi bérleményeik értékesítését. Először arról döntenek a képviselők, hogy az idén határozatlan idejű bérlemények esetében (közel kétezer ilyen van Pécsett) az azok megvételére jelentkező bérlők előzetes igényét jóváhagyják.

Az önkormányzat idei, vásárlásra vonatkozó felhívása után ugyanis kétszázan jelezték azt, hogy megvennék az általuk lakott ingatlant. Közülük 132 esetben támogatta is a vásárlást a város illetékes bizottsága. A vevőnek a forgalmi érték 54 százalékát kell kifizetnie, de állnia kell az értékesítéshez szükséges értékbecslés és az adásvételi szerződés elkészíttetésének költségeit is.

Mindezek mellett – a tervek szerint – lerobbant önkormányzati lakásokat is eladásra kínálnak. Az ár itt tükrözi az állapotukat is, de egy ügyes kezű vásárló – némi ráfordítással – hamarjában felújíthatja a megvett ingatlant, és abból igazi otthont varázsolhat családjának. E körben ily módon vásárolható majd meg a meghirdetendő 13 lakás közül például az a 40 négyzetméteres belvárosi komfortos otthon, amelyet 4,3 millióra becsülnek, de abban már a közműveket kikötötték. Éppúgy kalapács alá kerülhet egy 122 négyzetméteres, 13 millió forintra becsült ingatlant is, de áruba bocsátják majd egy Marx utcai társasház hét lakását is, köztük 1,85 millióra becsült is van.

A harmadik körben pedig összkomfortos lakások pályáztatásáról határoznak. Jelenleg negyven ilyen önkormányzati lakás áll üresen, miután azokból – különböző okokból, közüzemi tartozás vagy magatartási problémák miatt – kiköltöztették a lakókat. Most ezek közül 19-et kívánnak a korábban megadott pályázati rendszer keretében hasznosítani. Mint ismert, bizonyos feltételek teljesülése mellett az épület-felújításra költött forintokat beszámítják a később fizetendő bérleti díjba.

Az ehhez hasonló, a Pécs Holding Zrt. által lakatlan bérlemények közül eddig már közel negyvenet értékesítettek, a mostaniakra pedig havonta közel két és fél milliót kell költeni – ennyibe kerül ugyanis a fűtés, a szemétszállítás, és a gáz- és az áramszolgáltatónak fizetendő díj, még az üres lakások esetében is.