Vidéki értékeket népszerűsítik

A vidék szellemi és kulturális értékeinek feltárásával, népszerűsítésével erősítené Baranya, Somogy, és Tolna falusi vendéglátóinak, helyitermék-előállítóinak forgalmát a Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter, mely 2015 elejéig 40 millió forintot költ e tervei megvalósítására.

hirdetés

Szabó Géza, a klaszter elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: A vidéki örökség útjai elnevezésű, 34 millió forint európai uniós támogatást élvező projekt részeként a klaszter közreműködik az épített örökséget, a vidéki életmódot bemutató tematikus utak összeállításában, fesztiválok szervezésében, helyi termékek, azon belül lekvárok, pálinkák, sajtok, sonkák minősítésében, és szakmai tanácsokkal látja el az ágazat szereplőit.

A kezdeményezéstől a falusi turizmus élénkülését, a vendéglátóhelyek, a helyi termékek, szolgáltatások ismertségének növekedését várják, az elnök szerint erre az abban érdekeltek nehéz helyzete miatt is szükség van.

Szabó Géza azt mondta, hogy Magyarországon a falusi vendéglátóhelyek száma főként a jogszabályi változások és a szolgáltatók adómentességének korábbi eltörlése miatt a 2008-ban jegyzett 7500-hoz képest mára 4200-ra, a 800 ezer vendégéjszaka 2011-re 400 ezerre csökkent.

Hozzátette: a Dél-Dunántúlon öt évvel ezelőtt még félezer falusi vendéglátóhely működött, ma valamivel több mint 400 van, a forgalmuk 5 évvel ezelőtt 100 ezer, két éve 27 ezer vendégéjszaka volt.