Videón, hogyan tűnt el végleg a Magasház

A Magasház bontása sokakat megihletett. Volt, aki fotózta, volt aki videózta és olyan is volt, aki csak többször kanyarodott arra az autójával, hogy lássa miként változik Pécs látképe. Páran azonban az elmúlt hónapokban szorgalmasan végigkövették az épület végső napjait.

hirdetés

Jakab Róbert – a Strabag munkatársa – maga kezdte el filmezni, ahogy bontják a Magasházat.

Ezen a felvételen az utolsó emeletek elbontása látszik. Két hónap alatt tíz emeletet tették a földdel egyenlővé.

Jakab Róbert nemcsak kívülről, hanem belülről is megörökítette a bontást. Ezen a videón az látszik, ahogy a két szint magasságú védőpalánkrendszert lejjebb engedik A balesetveszély csökkentése érdekében volt szükség erre a rendszerre, amit egyébként Magyarországon eddig nem használtak még. Ez a bontási munkák előrehaladtával folyamatosan ment lejjebb került. A palánk megakadályozta a bontási törmelék lehullását, valamint csökkentette a por- és zajterhelést. Előbbit vízporlasztással is csökkentették a kivitelezők.

De Jakab Róbert videói között olyat is találunk, ahol még a magasból kémlelte az éjszakai forgalmat.

A Magasház egyébként többeket megihletett. Olyan is volt, aki az utolsó hat emeletet fotózta le, több szemszögből. Ez is érdekes, mutatjuk!

És a végére itt van egy melankolikus nosztalgiázás a levegőből, amelynek záró képe felteszi az i-re a pontot.

Akinek pedig még ez sem lenne elég a méltó befejezéshez, az szombaton futással is megemlékezhet A Házról. A FutaPécs SE mozgással szeretne búcsút venni a 25 emeletestől. Erre a szeánszra pedig mindenkit várnak, aki így is kifejezné bánatát vagy csak épp szeretne 2 és 5 kilométer jelképesen is lefutni a 25 emeletes tiszteletére.