Világháborús, élesített bombákat találtak a fővárosban

A BAH-csomópont teljes területét lezárták, nem lehet bemenni sem autóval, sem gyalogosan a környékre – tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal az MTI-t szerda délelőtt.

hirdetés

A rendőrök a lezárás utolsó mozzanatait végzik, hamarosan ők is elhagyják a területet, majd átadják a helyszínt a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, akik megkezdik a robbanótestek hatástalanítását.

A Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát. Várhatóan késő délután lehet visszatérni a területre.

Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki. A műveletben csaknem 370 ember vesz részt.

A honvédségi tűzszerészek szerint mindkét bomba kívülről rozsdás, de mindkettő robbanóképes állapotban van, a gyújtószerkezetek élesítve vannak. A kiszerelt gyújtószerkezet állapotától függően döntik el a tűzszerészek, hogy annak mi lesz a sorsa: szállítás vagy helyszíni megsemmisítés. A gyújtószerkezet kiszerelése, valamit a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész tartózkodik majd a bombáknál.

Hirdetés