Virágokkal borítják el Pécset

A tavaszi hagymásak után nemsokára az egynyári virágok is kikerülnek Pécs köztereire, hiszen a városüzemeltetési társaság folytatja tavaszi virágosítási programját. Májustól a város szökőkútjait is beindítják.

hirdetés

NÉZZEN PÉCSI VIRÁGOKAT! – GALÉRIA. KLIKK IDE

Idén is szemet gyönyörködtető látványban lehetett részük azoknak, akik a város parkjaiba és köztereire látogattak ki, hiszen tízezerszámra nyíltak ki a hagymás tavaszi virágok. Mint azt Novák Gyöngyi, a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. zöld- és közterületi osztályvezetője elmondta, a korai növények elvirágzása után nemsokára megkezdik az egynyári virágok kiültetését is. A városban így márciustól októberig szinte mindenütt biztosítanak virágos felületeket.

Mint megtudtuk, jelenleg körülbelül negyvenezer tulipánt, tízezer árvácskát és ötezer tő egyéb virágot (nárcisz, krókusz, császárkorona) lehet megcsodálni Pécsett, az egynyári virágokból pedig harmincezret ültetnek ki. Ezek mellett a társasházas, külvárosi városrészekben májusi virágmagvetéssel igyekeznek széppé tenni az ágyásokat. A terekre kikerülő virágok leszállítását egy nagy múltú vidéki kertészet végzi, amelyre a kedvező ár és a jó minőség miatt esett a választás. A szolgáltató forrásai igen szűkösek, de ettől függetlenül igyekszik minden tőle telhetőt megtenni a város szépítésének érdekében.

Novák Gyöngyi hozzátette: a cég virágosítás céljából egyéb források irányába is nyitott, így az elmúlt éveknek megfelelően magánszemélyek, illetve civil szervezetek virág- és virághagyma-felajánlásait is szívesen fogadja.

Májusban a szökőkutak is beindulnak városszerte, miután a BIOKOM szakemberei átvizsgálják az EKF-beruházások folytán jelentős számúra duzzadt berendezéseket.

A várhatóan fél éven át folyamatosan működő eszközök üzemeltetése összetett feladat, mondta Lóczi Szidónia pr-menedzser, sokszor a kezelők munkáját a rongálók és a tolvajok is megnehezítik. Mint megtudtuk, az egyes esetekben naponkénti takarítást, karbantartást hátráltatja, hogy olykor vandálok „veszik kezelésbe” a kutakat, vagy szemetelők, illetve figyelmetlen szülők gyermekei szórják tele őket hulladékkal, faágakkal, homokkal.

Az, hogy a BIOKOM szerény mennyiségű forrásaiból mennyi jut fejlesztésekre, az itt élők hozzáállásától is függ. Ha a szolgáltató anyagi lehetőségeit nem a rongálások helyrehozatalára, vagy egyesek kulturálatlan viselkedéséből eredő problémák javítására kell fordítani, akkor Pécs külleme szebb, közműveinek állapota és minősége jobb lehet.
Lóczi Szidónia hozzátette: a beüzemelés előtt idén is minden egyes szökőkutat megvizsgálnak, ahol szükség van rá, karbantartásokat végeznek el a berendezéseken. Ha minden jól megy azonban, májustól már működhetnek a szemet gyönyörködtető és hűsítő látványosságok.

Városházi sajtóközlemény:

„Virágünnep a Széchenyi téren

Ismét virágba borul a pécsi Széchenyi tér. 2011. április 15-én, pénteken helyezik ki a BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai Pécs belvárosába a dézsás növényeket.

Összesen 132 növény varázsol ismét mediterrán hangulatot a pécsi utcákra, terekre. Ezek közül 51 darab az, amely tavaly került Pécsre. Tervek szerint 15 órára minden növény megtalálja a helyét. A már meglévő dézsákkal tökéletesen harmonizáló alátétek érkeztek a közelmúltban a BIOKOM Kft-hez, így a kövezet elszíneződésétől sem kell már tartani.

A növények – legtöbb kb. 3 méter magas leander, továbbá 4 méter magas pálmák, 1,5 méter magas portugál babérfák – egy pécs-vasasi kertészet üvegházában teleltek át, mind egészségesek és már virágoznak.

Pénteken 15.30-17.30 között a pécsi egyetemistákból álló Calle del Mundo zenekar ad latinos háttérzenét a Széchenyi téren, a tavaszköszöntő virágünnepen!

Pécs, 2011. április 13.

Polgármesteri Kabinet”