Visszahívták Brettert, több kritika érte

Vezetőváltásra kerül sor a bukaresti Magyar Kulturális Intézetnél, miután visszahívták Bretter E. Zoltán igazgatót. A távozó intézetvezető szerint politikai indíttatású döntésről van szó, ezt azonban cáfolja Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója, aki szerint a visszahívás oka, hogy egy aktívabb igazgatót szeretnének a bukaresti intézet élére.

hirdetés

A távozó igazgató az MTI-nek csütörtökön elmondta: bár csak 2012. szeptember 1-jén járna le a szerződése, amelyet pályázat útján nyert el, már január 6-i hatállyal visszahívták. Mint hozzátette, Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója azt közölte vele, hogy azon jogszabály alapján döntöttek így, amely szerint egy intézetvezető bármikor visszahívható abban az évben, amikor lejár a szerződése.

Rámutatott: szakmai kifogásokat nem emeltek tevékenységével szemben, ezért úgy érzi, politikai indíttatású döntésről van szó.

Hozzátette: azt tapasztalta, hogy van egy kultúrpolitikai irány, amely nem feltétlenül egyezik az övével. Példaként említette, hogy miután a Balassi Intézet a jövő évi prioritások közé emelte a sportot, a bukaresti intézetnek olyan sportrendezvény lebonyolítását ajánlották, amelyben az ősi népi magyar sportokat például a talicskázást vagy a kőhajítást mutatják be, és azt javasolták, hogy a többi kulturális intézettel együtt szervezzenek csocsóbajnokságot.

Bretter E. Zoltán tartalmi irányításra vonatkozó intézkedéseket is tapasztalt. Ezek között említette, hogy Tarr Béla filmjeit a nem ajánlott vetítések közé sorolják a Balassi Intézetben. A Bibó-centenárium alkalmából konferenciát is akart szervezni, de erre nem kapott támogatást – mondta a távozó igazgató, aki azt is nehezményezi, hogy az intézet anyagi támogatása folyamatosan csökkent, ami már az előző kormányzat idején elkezdődött.

Bretter három éves munkája fő eredményének tekinti, hogy sikerült új, méltó székházat találni Bukarest szívében az intézetnek, miután a korábbi ingatlanból költözésre kényszerültek. “Vonzó kulturális találkozó hellyé vált az intézet az új székházban, ahol pezsgő kulturális élet zajlik” – mondta.

Hatos Pál az MTI-nek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a külszolgálatról szóló törvény alapján kinevezése lejártának naptári évében, azaz 2012-ben Bretter E. Zoltán is visszahívható.

A visszarendelés okairól Hatos Pál elmondta: “szeretnénk új kezdetet, egy olyan igazgatót, aki munkaidőben elérhető, és a munkatársai nem azzal védekeznek, hogy nem tudják, hol van, s hogy mikor lesz elérhető. Szeretnénk egy aktívabb igazgatót, aki sokkal kezdeményezőbb módon végzi a feladatát. Egy olyan intézetet, amely Bretter úr állításának megfelelően végre élettel töltődik meg, s nem bezárt kapukon próbálkozik az érdeklődő”.

Mint a Balassi Intézet főigazgatója hozzátette, véleménye szerint Bretternek mindenre megadatott a lehetőség. “Soha semmiben nem fogtuk vissza, semmilyen politikai jellegű utasítást nem kapott, sem szóban, sem írásban. A kultúrában nincs sem jobb-, sem baloldal, csak a minőség kérdése számít” – fogalmazott.

“Azt viszont sajnálom, hogy a sportot – úgy tűnik – nem tartja kulturális módon értelmezhetőnek, s nehezményezi, hogy az olimpia évében tematizálni próbáljuk. Korábban nem fejezte ki fenntartásait. Pedig az a klasszikus európai kultúrtörténet szerves része idestova kétezer ötszáz éve. De a kortárs magyar irodalom legkiválóbbjai sem szégyellik az +utazást a tizenhatos mélyére+” – utalt Esterházy Péter futballregényére a főigazgató.

Hatos Pál közölte, hogy a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatói pályázatát még ebben az esztendőben kiírják.
Az intézet programszervezői feladatait az új igazgató hivatalba lépéséig Fazekas Márta kulturális titkár veszi át.

Bretter Zoltán 1990-1998 között pécsi országgyűlési képviselőként dolgozott az SZDSZ színeiben. 1990-1992 között a kulturális, oktatási, tudományos, sport-, tv- és sajtóbizottság tagja volt. 1992-1994 között az oktatási, ifjúsági és sportbizottság tagja volt. 1994-1998 között az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság tagja volt. 1992-1994 között az SZDSZ-frakció oktatáspolitikai szóvivője volt. 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban képviselőjelölt volt.

2002-ben és 2006-ban Pécs polgármesterjelöltje, 2002-2006 között önkormányzati képviselő volt.

Fotó: maszol.hu