Víztározókat építenek aszály idejére

A Kadia Ó-dunai tározó a térségben jelentkező víztöbblet tárolásával és hasznosításával nem csak a felelős vízgazdálkodást, de a környező védett természeti értékek és vizes élőhelyek megóvását is segíti – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn a létesítmény ünnepélyes átadásán, Hercegszántó közelében.

hirdetés

Zsigó Róbert az eseményen a beruházás jelentőségét méltatva hangsúlyozta: bár az idén a mezőgazdaság számára károsan sok eső esett, korábban több aszályos év okozott komoly veszteségeket az agráriumban. A politikus elismerően szólt azokról a közmunkásokról, akik részt vettek a létesítmény megépítésében. Elmondta: a projekt rávilágít arra is, hogy a kritikák ellenére van létjogosultsága a közfoglalkoztatásnak.

Hozzátette: a tározó megvalósításában is tetten érhető a katasztrófavédelem, a vízügyi ágazat, a Belügyminisztérium és az önkormányzatok összefogása, amelyre – hasonló fejlesztésekkel együtt – az ország többi részében is szükség van.

A közfoglalkoztatási mintaprogram keretében egy év alatt, közel 330 millió forintból elkészült tározó kialakításában 57 közmunkás vett részt. A 3664 méter hosszú, átlagosan 12-40 méter fenékszélességű létesítmény napi 115 000 köbméter víz bevezetését és összesen 400 000 köbméter víz tárolását teszi lehetővé.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a projekt az ország egyik legszebb vidékén, Gemenc térségében valósult meg. E terület azonban nem csak kirándulóhely és vadászparadicsom, az itt élők számára a megélhetést is jelenti. Ezért fontos, hogy a vizet, mint természeti kincset a helybeliek boldogulását és a természetvédelmi területek fennmaradását támogatva lehessen hasznosítani – húzta alá.

Az államtitkár kifejtette: még mindig sokan vannak Magyarországon, akik képzettség hiányában nem képesek elhelyezkedni. A közfoglalkoztatás nekik nem csak egzisztenciát jelent, de a munkaerőpiaci érvényesüléshez elengedhetetlen szakmai ismereteket és munkakultúrát nyújt. A kormány célja, hogy e foglalkoztatási forma keretében a munkaképes emberek megérezzék, jobb, ha nem segélyre várnak tétlenül, hanem olyan tevékenységeket végeznek, amelyek piaci alapon nem biztos, hogy megvalósíthatók, viszont hasznosak és a helyi közösségek javát szolgálják – fejtette ki.

Közölte: Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy minél több ember dolgozzon. A hozzánk hasonló Csehországban több mint 5 millió embert foglalkoztatnak, négy éve Magyarországon ez a szám alig haladta meg a 3 milliót, amely mára 4 millió fölé emelkedett – mondta Pogácsás Tibor aláhúzva: a közmunka nem egyedüli megoldás a foglalkoztatás bővítésére, de olyan eszköz, amely önbecsülést ad az embereknek.