Tettye: tervezik a romok végleges megerősítését

Pár héten belül hozzákezdhetnek a több hónappal ezelőtt megroggyant tettyei palotarom veszélybe került részeinek helyreállításához. A jelenleg ideiglenes eljárással megtámasztott falak megmentésére vonatkozó tervek elkészítésére az önkormányzat bekérte az ajánlatokat.

hirdetés

Fotó: Müller Andrea

Mint korábban többször beszámoltunk róla, a pécsi Tettye parkban a közel félezer éve álló, Szatmári György püspök építtette palota romjai mintegy másfél hónappal ezelőtt szenvedtek károsodást. A környéken folyó, a kulturális fővároshoz kapcsolódó milliárdos köztérfejlesztési programban érintett romok további dőlését, repedését jelenleg ideiglenes megoldással gátolják meg.

Merza Péter, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programot levezénylő menedzsmentközpont fejlesztési igazgatója továbbra is azt mondja, a palota maradványai megmenthetőek, s egy-két hónapon belül erre sor is kerül majd. Jelenleg azonban a műemlékkel kapcsolatos összes munkát és költséget az önkormányzat viseli, a felelősség kérdését közben folyamatosan vizsgálják.

Az igazságügyi szakértők dolga lesz, hogy megmondják: pontosan mi vezetett a falak megdőléséhez, megsüllyedéséhez, illetve mindez összefüggésben van-e a környéken zajló, a kulturális fővároshoz kapcsolódó kivitelezési munkákkal.

A megóvásra vonatkozó terv szerint szükség van a talaj megszilárdítására, elkerülhetetlen lesz az alap megerősítése, s a sérült felépítményeket is stabilizálni kell  acélbetétes sodronykötéllel.

Optimista forgatókönyv szerint a hónap közepén megkezdődhet a pár hetes, végleges megerősítés, így augusztusban már ismét teljes értékűvé válhat a város eme kulturális értéke.