Kaotikus ÖPE vitaestek

AZ ÖPE választási vitaesteket szervez, amelyen minden polgármesterjelölt képviselteti magát – tudatta csütörtökön közleményben Kővári János. Mint kiderült, erről szó sincs. 

hirdetés

Van jövője Pécsnek? címmel vitasorozatot szervez az ÖPE Pécsett, amelyen részt vesz az összes polgármesterjelölt – erről közleményben értesítették ma a sajtót. Ebben az első est időpontját és a résztvevők nevét is közölték. Mint azonban kiderült, Páva Zsolttal például egyáltalán nem egyeztették az időpontot, de az LMP és a Jobbik jelöltjei is erősen kifogásolják a rendezvény szervezésének körülményeit.

– Kész tények elé lettünk állítva, számos részlettel nem értünk egyet – mondja Keresztes László Lóránt, az LMP polgármesterjelöltje. – Ilyen például az, hogy mi jobb szerettük volna független környezetben, független moderátorral, a múltról is beszélve megtartani ezeket a beszélgetéseket, de most erről nincs szó.

Hasonlóan nyilatkozott Gyimesi Gábor a Jobbik részéről, aki közölte „elég érdekes”, hogy Kővári volt parlamenti frakciótársa, Pálffy István lesz a moderátor és kész tényként kapta meg a témát. Ettől függetlenül, ha kell, akkor biztosan elmegy és „gond nélkül beszól” Kővárinak is, mivel „évekig látta, mit (nem) művel a pécsi közgyűlésben”.

Páva Zsolt teljesen értetlenül állt az ÖPE mai közleménye és bejelentése előtt.

– János keresett engem, mondtam is neki, hogy szívesen beszélgetek a jövőről bárkivel, így vele is. Azonban semmilyen időpontban nem egyeztünk meg, annál is inkább, mivel 30 utcafórumot tartok a következő időszakban, ahol találkozom a pécsiekkel, ezek az időpontok pedig már foglaltak a naptáramban – magyarázza Páva, akit megdöbbentett az, hogy visszaéltek a nevével, és feltüntették azok között, akik „elfogadták” a meghívást az első vitanapra.

Kovács Ágnest, a baloldal jelöltjét egyelőre nem tudtuk elérni, amint beszéltünk vele, frissítjük a cikket.

FRISSÍTVE (9:20): Nem asztisztál Kővári kampányához

Tukora Gábor, a MOMA polgármesterjelöltje visszamondta a vitaesteket. Lapunkhoz eljuttatott levelében azt írja: a kötött és feltehetően Kővári számára előnyös tematika már önmagában is elbizonytalanította a részvételt illetően, de el akart menni, mert úgy tudta, mindenki ott lesz és ekkor ő sem mondhat nemet.

– Tekintettel arra, hogy a beszélgetésen nem vesz részt Páva Zsolt polgármester úr, hogy a moderálás pártsemlegessége Pálffy úr személyében  nem garantált és, hogy a beszélgetés többi meghívottja is kritikákat fogalmazott meg az eseménnyel kapcsolatban, úgy döntöttem, hogy nem asszisztálok Kővári úr kampányához – közölte.

FRISSÍTVE (9:55): Az LMP képmutatásról beszél

A város jövőjéről, a szükséges változás irányairól beszélni kell, de a párbeszédet, vitát nem lehet képmutatásra alapozni – írja Keresztes Lóránt László lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az LMP pécsi vezére szerint a “minap az ÖPE jelöltjeként induló Kővári János – kész tematikával – felhívást intézett a jelöltekhez, szakmai vitán való részvételre. A volt fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezésére ugyanakkor egy volt KDNP-s országgyűlési képviselő lesz a fórum moderátora. Természetesen „szakmai” alapon”.

Keresztes ennek ellenére elmegy a beszélgetős estekre, de reméli ugyanakkor, “hogy a jobboldali politikusok akkor sem veszik majd el tőlem a szót, amikor arról kérdezek, hogy Kővári János a fideszes kétharmad országgyűlési képviselőjeként, és Fidesz támogatással pécsi bizottsági elnökként, valamint Páva Zsolt, a várost öt éve irányító polgármester mi módon, és milyen hatékonyan képviselték a pécsi polgárok érdekeit”.

FRISSÍTVE (11:45)

[note note_color=”#66bcff”]Az ÖPE szerint hazudtunk, de nem cáfoltak egyetlen állítást sem

Az egyesület ma közleményben jelezte, a portálunkon megjelent információk nem igazak, de hogy melyek nem, azt nem részletezték. Továbbra is azt állítják, minden egyes polgármesterjelölttel személyesen egyeztettek és mindenki részt fog venni a vitaesteken. (Mi továbbra sem így tudjuk.) Ezzel azonban nem a cikkben szereplő állítások valóságtartalmát vonták kétségbe, hanem Páva Zsolt, Keresztes László Lóránt és Gyimesi Gábor nyilatkoztatát.[/note]