Zongorapárbaj a Kodály Központban

A Kodály Központ két új, elsőrangú koncertzongorájával “párbajozik” Jandó Jenő Kossuth- és Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész hétfőn Pécsen.

hirdetés

A különleges koncerten Jandó Jenő Steinway & Sons 274 D zongorán, Király Csaba Bösendorfer 280 B zongorán játszik Schubert-, Liszt-, valamint Mozart-műveket – tájékoztatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az MTI-t.
A tavalyi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központ az új koncertzongorákat három Kawai pianínóval együtt tavasszal vásárolta, hogy lehetőséget teremtsen világszínvonalú koncertek megtartásához és világhírű zongoristák fellépéséhez. A hangszerekért fizetett százmillió forint része volt a központ beruházási keretének.

A Bösendorfer zongorát Király Csaba választotta ki a gyártó bécsi bemutatótermében. Ő vállalta a hangszer behangolását, “bejáratását” annak érdekében, hogy később a legjobb hangokat lehessen kicsalni belőle. A művész korábban az MTI-nek elmondta: a 280 centiméter hosszú zongora mindössze tíz centiméterrel marad
el a Bösendorfer legnagyobb, Imperial nevű csúcsmodelljétől.

Az egyedi kézimunkával készített Bösendorfer egyike a világ legjobb minőségű hangszereinek. Bejáratása fél-egy évig is tarthat, hiszen időre és sok munkára van szükség, amíg a kalapácsok bekopnak, a húrokhoz idomulnak, de a zongora a Pannon Filharmonikusok őszi koncertszezonjának már fontos szereplője lesz.

A 274 centiméter hosszú, 157 centi széles és mintegy 480 kilogramm súlyú Steinway zongora valamennyi koncertterem legkülönlegesebb igényeit is képes kielégíteni. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Cseke László zongorakészítő mestert idézve azt írta: a legsokrétűbb zongoráról van szó, amelyet nem véletlenül használnak a világ jelentős koncerttermeiben.

Dobos László akusztikus, zenei rendező a két zongorát összehasonlítva azt mondta, a Bösendorfert lágyabb és puhább, a Steinwayt keményebb, markánsabb hang jellemzi, de mivel mindkét márka világszínvonalat képvisel, nincs közöttük minőségi különbség, pusztán a hangzásviláguk eltérő.

A hétfői “párbaj” ugyanakkor nemcsak a két hangszer együttes megszólaltatása, hanem az azokon játszó kiváló művészek miatt is érdekes és különleges.

Az 59 éves Jandó Jenő 1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, melyet több nemzetközi verseny első helyezése követett. Az 1970-es évek elejétől Európa-szerte ismertté vált, eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. Tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, munkásságáért Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.
A 46 éves Király Csaba tanulóévei alatt valamennyi hazai zongoraversenyt megnyerte, amelyet korcsoportja számára rendeztek, és ő is győzni tudott a Magyar Rádió zongoraversenyén. Később Cagliari és New Orleans nemzetközi zongoraversenyén lett első. Tanít a Pécsi Tudományegyetem zongora és orgona szakán, és nemcsak zongora-, hanem orgonaművészként is rendszeresen koncertezik.