Zsolnay- és Vasarely-kiállítás a maribori EKF alatt

Látványos lézershow-val, irodalmi ihletésű fényjelekkel és fénnyel festett történelmi városfalakkal várják a látogatókat szombat este a szlovéniai Mariborba, ahol hivatalosan is megkezdődnek az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) év programjai. A szlovén város mellett a portugál Guimaraes viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet.

hirdetés

A Dráva-parti városban már szerdán megkezdődtek az előrendezvények, amelyek csúcspontja a szombat esti szabadtéri megnyitó, amelyen beszédet mond Danilo Türk köztársasági elnök, valamint Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, többnyelvűségi, sport, média- és ifjúsági biztosa.

A szervezők tájékoztatása szerint több mint száz szlovén művész mutatja be a látványos fényelemekkel kísért nyitó ceremóniát, amelyet Matej Filipcic rendezett, aki “szimbolikus és liturgikus” üdvözletét szeretné kifejezni a produkcióval.

Az egész éves rendezvénysorozat több mint 400 eseményt jelent majd a városban és a partnertelepüléseken, így Slovenj Gradec, Velenje, Novo Mesto, Ptuj és Muraszombat (Murska Sobota) városában. A kínálat sokszínű, a hagyományos művészeti ágak, azaz a film, a képzőművészet, a tánc, az irodalom, a zene vagy a színház mellett fontos szerepet kap a vizuális kultúra és az építészet is, de utcafesztiválok, tízezreket megmozgató gyerekprogramok is színesítik az eseménysorozatot. A szlovén EKF-rendezvények egyik központi alakja a száz éve született Bojan Adamic zeneszerző-muzsikus, akiről fotókiállításon és természetesen zenéjén keresztül is szeretnének megemlékezni.

A programsorozatnak számos magyar vonatkozású eseménye is lesz. Februárban kiállítás nyílik például Victor Vasarely alkotásaiból, az érdeklődők láthatnak Zsolnay-porcelánokat, de az Antal-Lusztig-gyűjtemény becses darabjait is megtekinthetik. Koncertet ad Mariborban mások mellett Bogányi Gergely, a Baltic-Hungarian Jazz Quartett Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közreműködésével.