Baranyában is rekordokat döntött az idei nyár!

A nyaralóknak nem lehetett sok panaszuk az idei nyárra, igazán meleg napok követték egymást. A legtöbb éppen Baranya megyében.

hirdetés

Azt mindenki a saját bőrén tapasztalhatta, hogy mennyire volt meleg az idei nyár, az Országos Meteorológiai Szolgálat statisztikái pedig tételesen is megmutatják, hogyan tombolt a kánikula.

Csaknem 60 napos kánikula

A különböző rekordok között egy baranyait is találtunk: a legtöbb hőségnapot Sellye mérőállomása környezetében regisztrálták: itt 57 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot (ez azt jelenti, hogy a vakáció döntő részében igazán nem lehetett panaszra okuk a gyerekeknek).

Hol volt a legmelegebb?

A nyári legmagasabb maximum 40,3 fok volt, amelyet augusztus 4-én rögzítettek Kübekháza és Főnyed mérőhelyeken Csongrád, illetve Somogy megyében.

És a leghidegebb?

Meglepetés? Nem. Aki figyeli a híreket, az tudja, hogy a Nógrád megyei Zabar az ország leghidegebb helye, ez idén sem volt másként: augusztus 24-én mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet is: ekkor a Nógrád megyei Zabaron 2,6 fokig hűlt a levegő. Még jó, hogy nem fagyott…

A legnagyobb vihar

A meteorológiai szolgálat közlése szerint a legnagyobb szelet idén nyáron július 10-én mérték: a Balaton térségére lecsapó heves zivatar során orkán erejű szél tombolt, a Balatonaligán működő automata szélmérő 157 kilométer/órás széllökést regisztrált.

Eső? Na, az kevés esett

Az összeállítás szerint júniusban a sokéves csapadékátlagnak csak a 81 százaléka hullott, míg a júliusi csapadék kissé maradt csak el az átlagostól. Ezen felül – bár egyelőre csak előzetes adatok alapján – de az utolsó nyári hónap is szárazabb volt országos átlagban a szokásosnál. A háromhavi mennyiség országos átlagban 165 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlag mintegy 83 százaléka.