Baranyát is eléri a szélvihar!

Baranyára másodfokú figyelmeztetést adtak ki

A viharos szél veszélye miatt több megyében a legmagasabb, harmadfokú, a többi megyében, köztük Baranyában is, másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a várható legnagyobb széllökések 90 kilométerórásnál is nagyobbak lehetnek.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére adták ki harmadfokú (piros) figyelmeztetést a károkozó szél veszélye miatt. Az ország többi területén, köztük Baranyában is másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben.

Mindenhol komoly szél lesz az országban

Az OMSZ jelentése szerint vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású, markáns hidegfront halad át az országon észak-dél irányban. A front előtt már a délelőtti órákban viharos széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. Majd a front érkezésével a szél hirtelen északnyugatira fordul és rövidebb időre többfelé viharossá fokozódik. Ekkor az ország egy északnyugati-délkeleti tengelye mentén az úgynevezett szélcsatornában valószínűek helyenként 100 kilométeresnél nagyobb széllökések. Emellett a front mentén – nagyobb eséllyel középső területeken – helyenként villámlás is lehet – tették hozzá.

Baranyára másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Majd várhatóan a kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken.
Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 kilométer/óra körüli vagy afeletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély.

A szél számottevően az esti óráktól gyengülhet – fejtették ki.

Az előrejelzés szerint vasárnap egyre nagyobb területen várható eső, zápor, néhol zivatar is. A déli óráktól már csak helyenként valószínű záporeső.

A nappali maximumhőmérséklet az ország délnyugati harmadán 14-18 Celsius-fok között, másutt általában 10 fok körül várható. Késő estére 4-9 fok közé hűl le a levegő.

Komoly veszélyt jelent az ekkora szél

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 70 kilométeresnél erősebb szélvihar emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet, hiszen a viharos erejű szél tetőszerkezeteket rongálhat meg, épületeket károsíthat, közlekedési zavarokat idézhet elő és fákat csavarhat ki. A met.hu előrejelzése szerint Baranyában a várható legnagyobb széllökések 90 kilométeresnél is nagyobbak lehetnek.

Komoly szélre számíthatunk a megyében

Épületeken belül tartózkodva gondosan ügyeljünk arra – írják – hogy minden nyílászárót bezárjunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekeinket, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, szükség esetén pedig készüljünk fel egy esetleges áramszünetre is. Akit a szabad ég alatt ér a viharos erejű szél, semmi esetre se essen pánikba! Ha lehet, keressen védett, stabil helyet, távol a fáktól és a romos épületektől.