Mit tartogatnak 2016 hátralévő hónapjai?

Time-lapse video by Jamie Scott http://invisiblejam.com/ http://www.petapixel.com/2012/11/30/time-lapse-of-central-park-in-nyc-shows-the-seasons-changing-over-6-months

A napról napra való időjárás-előrejelzés sem megbízható, tele vannak a meteorológiai jelentések a „lehetséges”, „előfordulhat” és „akadhat” szavakkal, így szinte teljesen tanácstalanul indul el az ember otthonról reggelente. Kíváncsiak voltunk, hogy mit tartogatnak 2016 hátralévő hónapjai, így összevetettünk két tudományos előrejelzést, hogy biztos(abb) képet kaphassunk.

hirdetés

A meteorológusok nagy problémája volt sokáig, hogy hosszabb távra nem tudtak előrejelezni, pár hónapnál tovább nem láttak biztosan. Mára már fejlődött a tudomány és készülnek éves előrejelzések is. Dávid Mihály nyíregyházi mérnök 40 éven át kutatta az időjárást, ami után most évről évre kiadja az ún. „Dávid-naptárt”, sokak szerint ez sokkal megbízhatóbb, mint az, amit a tudósoktól hallanak.

Az egyik legavatottabb szakportál hosszú távú előrejelzésének tanulmányozása után szemügyre vettük Dávid Mihály előrejelzéseit, és összehasonlítottuk a kettőt.

Az accuweather.com adatai alapján elmondhatjuk, jól fest az év második fele. Augusztusban a 20-i hétvége után pár napos eső rontja el a kedvünket, de a hőmérséklet szerencsére nem csökken. Nyárias idő marad a hó végéig.

meteorológiai állomás
Profi meteorológiai állomás – de megbízható-e?

Szeptemberben nem fog 20 fok alá esni a hőmérséklet, ez mindenképpen jó hír. Néha egy-egy felhős, borongós nap kedvünket szegheti, de alapvetően ideálisnak mutatkozik ez a hónap.

Az október közepe is szépnek ígérkezik, 18-20 fok körüli, napsütéses időt jósol az oldal. A hónap vége felé már lehűl az idő, de ezen nem kell csodálkozni, a november már nem a kellemes, őszies klímájáról híres. Váltakozó, hol napos, hol esős lesz az égbolt.

Összegezve, szép, meleg őszünk lesz, ha néha egy-két borúsabb nap akad, azok csak kis megszakítást jelentenek majd.

Megkérdeztük Dávid Mihályt is, a neves időjóst, mi várható a dél-dunántúli régióban ősszel és tél elején.

Az ő előrejelzése szerint augusztus 20-ig kellemes, meleg idő várható, ám utána beköszönt az ősz, ami várhatóan a tavalyinál hűvösebb lesz. Szeptember végére már ne sok jót várjunk a magánjós szerint, jönnek a hidegebb napok.

Nyíregyháza 1999. június 8. A Nyíregyházán élõ vízépítõ mérnök, Dávid Mihály meteorológiai távprognozisairól lett híres, ugyanis éves elõrejelzése 12 ezer példányban készül hazai és külföldi üzemek, vállalkozók részére. A globális légcirkulációra épülõ elméletével 80 %-nyi pontossággal jelzi a hõingadozásokat és a csapadékos napokat az ország teruletének 5 régiójára vonatkoztatva. MTI Fotó: Oláh Tibor
Dávid Mihály saját módszerével készíti előrejelzéseit

Október elején, 5-től beköszöntenek a fagyok, csapadékos lesz a hónap. A talaj menti fagyok egy hónapra rá, november közepén kezdődnek Dávid Mihály csapadéknaptára szerint. Kellemetlen hideg várható novemberben.

A december is keményebb lesz, mint tavaly volt. A zimankó csak január elején hagy alább.

Kérdésünkre elmondta, bizony van esély a fehér karácsonyra, mert 20-a környékén egy nagyobb csapadékos szakasz veszi kezdetét. Biztosat erre még ő sem tud mondani, de lehetséges, hogy sok év után megint hólapátolással telhetnek az ünnepek.

Ellentmondásos képet ad az összehasonlítás. Dávid Mihály naptára közel sem ígér olyan jó időt, mint a profi eszközökkel felállított előrejelzés. Sajnos így biztosat sem lehet mondani, 2016 végének időjárása egyelőre homályos marad.