Óvakodjunk a fagyrémtől!

Az előrejelzések szerint dermesztő hidegre kell számítani a hétvégén, extrém fagyosak lesznek az éjszakák. A szeles, hó nélküli hideg időjárás a vízmérőkre, a fagynak kitett vezetékekre is nagyobb kockázatot jelent: elég egy félrecsúszott aknafedlap, egy törött pinceablak és elfagy a vízmérő, ami után akár több száz köbméternyi víz is elfolyhat, vagy akár víz nélkül maradhat a ház is.

hirdetés

A Tettye Forrásház Zrt. leolvasóinak tapasztalatai alapján a legtöbben időben gondoskodtak a fagy elleni óvintézkedésekről: idén is sok aknafedlapot burkol kívülről pokróc, belülről hungarocell lap; gyakoriak a textíliával és fóliával „felöltöztetett” darucsövek, a házigazdák többnyire víztelenítették már a kerti csapokat is.

A vízórák is megérzik a fagyot!
A vízórák is megérzik a fagyot!

Tavaly kevés ilyen jellegű problémát okozott a tél Pécsett, de korábban akadt nem egy tönkrement vízmérő, károsodott vezeték és emiatt víz nélkül maradt család. Amikor igazán kemény a hideg, jelentősen megnő az ilyen esetek száma: 2012 februárjában például 130 mérő hibásodott meg Pécsett, sok házban napokig nem volt víz az elfagyott csövek miatt. Pedig a több tízezer forintos többletterhet okozó hibák megelőzhetőek.

A fagy elleni védekezésről (csakúgy, mint a mérőhely megközelítésének biztosításáról) az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Éppen ezért figyeljünk a fagynak kitett vezetékszakaszokra, tűzfalban vagy falon kívül futó csövekre. A kerti csapok víztelenítése után a mérőben marad víz, ezért szigeteljük! Ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő, tekerjük be nem nedvszívó anyaggal vagy borítsunk rá egy lefelé fordított papírdobozt. Fontos, hogy ne legyen rés az aknafedélnél, amin keresztül kihűlhet.

Ha megtörtént a baj, elfagyott a mérő, hívjuk a Tettye Forrásház Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon, ahol a szakemberek tájékoztatást adnak a szükséges teendőkről. A kisebb jégdugók (ha nem repedt még meg a mérő üvege) körültekintően eljárva, lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak, de semmiképpen ne próbálkozzunk nyílt lánggal, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt és a műanyagcsövet.

A Tettye Forrásház Zrt. weboldalán elérhető tájékoztató hasznos tanácsokat tartalmaz a „fagyrém” ellen.