Pusztított a vihar Baranyában

Egész éjszaka dolgoztak a tűzoltók Magyarországon a viharkárok felszámolásán. Kidőlt fák, megrongált tetőszerkezetek, villámcsapás következtében keletkezett tüzek, illetve elöntött lakóhelyiségek kísérték a vihar útját – írja az országos katasztrófavédelem honlapján.

FRISSÍTVE – július 15. 11.39:

A viharkárok felszámolása jelentős megterhelést jelentett a Baranya megyei hivatásos tűzoltók számára, hiszen több, mint kilencven esetben riasztották őket – írja a megyei katasztrófavédelem.

Főként kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek adtak munkát a beavatkozóknak. A tömegesen érkező segélyhívásokat ilyen esetben rangsorolják a katasztrófavédelem műveletirányításán dolgozó ügyeletesek, és elsőbbséget élveznek az életveszélyes helyzetek. Szinte egy időben, több tucat bejelentés érkezett a baranyai megyei műveletirányításra, így a hivatásos erők mellett, a készenlétet adó önkéntes tűzoltó egyesületeket is riasztották a káresetekhez.

A károk felszámolásában a Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület, a Hosszúhetényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Majs és a Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vett részt.

A pécsi önkéntesek önállóan avatkoztak be a Megyeri hídnál, ahol egy kidőlt fa akadályozta a közúti közlekedést. A Katalin utcában egy vezetékre dőlt fánál is segítséget nyújtottak. A Táncsics Mihály utcában láncfűrésszel távolítottak el egy fát, amely teljesen elzárta az utat. A Stadion utcában csapadékvíz folyt egy kollégium alagsori helyiségébe, ide is a pécsi önkéntesek vonultak. A Papnövelde utcát és a Megye utcát összekötő műemlék jellegű lépcsősorra egy nagyméretű faág dőlt. Az egység motoros láncfűrésszel a fát eltávolította, az eset során személyi sérülés, anyagi kár nem keletkezett. A hivatásos és az önkéntes beavatkozók közösen számolták fel a Radnóti utcában történt eseményt, ahol két huszonöt méteres fa kidőlt, és megrongált egy alatta parkoló autót. Az önkéntesek a füves területre dőlt fát motoros láncfűrész segítségével eltávolították, majd a másik fát is feldarabolták és leemelték a gépjárműről. A kettétört fa kismértékben megdöntött egy közvilágítási oszlopot is, amelyről értesítették a szolgáltatót. Az Apáczai körtéren egy bölcsőde udvarán dőlt ki egy fa, amely részben a járdát is elfoglalta. A lelógó faágakat az önkéntes tűzoltók eltávolították, majd körbekordonozták a veszélyeztetett területet. A további munkálatokat a városüzemeltető végezte el.

Hosszúhetényben a Dömös alja dűlőben egy tízméteres fa teljes útzárat képezett. A település önkéntes tűzoltói és a komlói beavatkozók motoros láncfűrész segítségével és kézi erővel távolították a kidőlt fát. Kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Villányban, a Virágos utcában egy kétszáz négyzetméter alapterületű különálló pajtaépület tetőszerkezete dőlt össze, vélhetően a heves esőzés miatt. Az épület maga alá temetett egy személygépkocsit, de személyi sérülés nem történt. A siklósi hivatásos tűzoltók a villányi önkéntes beavatkozókkal közösen takarították el a törmeléket az autóról, majd a veszélyesen lógó deszkákat is leemelték. Az omlás következtében a szomszédos gazdasági épületében is kár keletkezett, annak palateteje és az oldalfala beszakadt. A járművet végül kiszabadították a törmelék alól, a további bontási munkálatokról a tulajdonos gondoskodott.

Szerb ortodox templomra dőlt ez tizenöt méteres fa Majson. A település önkéntes tűzoltói a mohácsi és a pécsi tűzoltókkal közösen távolították el a növényt az épületről. A munkálatokhoz egy magasból mentő járműre is szükség volt. A templom tetőszerkezetében csak kisebb kár keletkezett.


 

FRISSÍTVE – 13.55:

Baranya megyében már csak 2 helyszínen folytatnak beavatkozást a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei. A tegnap délutáni viharos időjárás okozta káresetek miatt összesen 88 beavatkozást teljesítettek. Többek között útzárat okozó fákat és villanyvezetékre dőlt faágakat távolítottak el, valamint megrongálódott épületeknél fakivágásokat és műszaki mentéseket végeztek.

Majson az Ifjúság téren a Mohácsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége 2 db 15 méter magas derékba tört fát távolít el, a Siklósi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói a Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak segítségével végeznek beavatkozást Villányban, ahol egy pajta teteje leszakadt és az alatta lévő gépjárművet veszélyeztette. A járművet kiszabadították.


 

FRISSÍTVE – 13.28:

Délután egy órára az országos vasúthálózaton helyreállt a közlekedés, a korlátozásokat feloldották, nem kell vonatpótló buszokkal utazni – közölte a Mávinform csütörtök kora délután.

A szerda esti, csütörtök reggeli viharban több helyen fák dőltek a sínekre, ez pedig fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben az ország több részén. A Dunántúlon, a Pécs és Gyékényes közötti vonalon, Vízvár és Babócsa között szünetelt a vonatközlekedés, ott délelőtt állt helyre a közlekedés. A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon csütörtök reggel fél hat után Bükkösd állomáson, illetve Bükkösd-Szentlőrinc között fák dőltek a felsővezetékre, a vonatokat dízelmozdonyok továbbították a déli órákig.


 

FRISSÍTVE – 12.22:

A viharos időjárás miatt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a megyében több mint 60 helyszínen végeztek műszaki mentési és kárfelszámolási beavatkozásokat, további közel 20 helyszínen jelenleg is munkálatokat folytatnak. A Pécsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is szükség szerint segíti a hivatásos egységek munkáját.

Délelőtt áramkimaradás miatt ideiglenesen lezárták az M6-os autópálya mindkét oldalát a bátaszéki csomópont közelében, mivel a vihar miatt az autópálya egyik alagútjában az áramszolgáltatás szünetel. A szolgáltató dolgozik a szolgáltatás helyreállításán. Ezzel kapcsolatban a rendőrség is “bejelentkezett”. Mint írják:

Műszaki okok miatt teljes útlezárás van érvényben 2016. július 14-én 11 órától az M6-os autópályán. A rendőrök a Budapest felé tartó forgalmat Véméndnél, a Budapest felől érkezőket Bátaszéknél leterelik az autópályáról. A lezárással érintett szakaszon közlekedők az 56-os számú főközlekedési út felé tudnak kerülni.

Az E.ON pedig folytatja az áramszolgáltatás helyreállítását, a 11 órás adatok szerint Baranya megyében már csak 752 fogyasztási helyet érint az áramkimaradás.

Az Allianz Hungária Zrt. több mint 1300 kárbejelentést regisztrált a szerdai viharokat követően, ebből közel 1000 kárigény jégeső miatt érkezett – írja az MTI. Emellett beázást, felhőszakadást és viharkárokat jelentettek. Jelenleg Szombathely és környékéről érkezik a legtöbb igény, de a Dunántúlról is fogadott hívásokat a biztosító.


A szerda késő délután kezdődött viharok miatt csütörtök reggelig több mint 400 esethez riasztották a tűzoltókat – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek, hozzátéve: csütörtökön a reggeli órákban Baranya megyéből érkezett a legtöbb bejelentés.

Tele voltak az utak ágakkal és fadarabokkal
Tele voltak az utak ágakkal és fadarabokkal

Általában a viharos erejű szél és a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát. A leszakadt faágak, kidőlt fák sokhelyütt akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat. Az esővíz pincéket öntött el, és villámcsapások is okoztak gondokat.

Medence épült a vasútállomásnál?
Medence épült a vasútállomásnál?

A legtöbb bejelentés Pécsről érkezett. A Megyeri hídra egy nagy fa dőlt, a Keszüi úton pedig személyautókra dőlt egy fa, ami miatt nem lehetett közlekedni az utcában. A Hungária utcában öt centiméteres víz állt egy lakásban. Baranya megyében jelenleg 25 helyre várták a tűzoltókat.

Dőltek a fák Pécsett
Dőltek a fák Pécsett

FRISSÍTVE – 10.30:

A tűzoltók Baranya megyében éjszakát követően délelőtt is folyamatosan a viharkárok felszámolásán dolgoznak. Az Ybl Miklós és a Jedlik Ányos utcákban fákat vágtak ki és műszaki mentést végeztek a pécsi tűzoltók.

viharkár, hl01
Ez a pécsi fa is a szél áldozata lett

A Siklósi úton egy kidőlt fát távolítottak el – tudtuk meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelemtől. A pécsi önkéntes tűzoltók pedig a Radnóti Miklós utcában egy autóra dőlt fát távolítottak el.

Veszélyesen lógtak az utak felé a fák
Útra esett fák Pécsett

A vihar miatt lezárták az M6-os autópálya Pécs felé haladó sávjait Bátaszék és Véménd között műszaki hiba miatt – írja az MTI. A lezárás érinti az autópálya négy alagútját is, a közlekedőket az 56-os útra terelik. A sztráda egyik alagútjában a csütörtöki vihar következtében áramszünet van, a szolgáltató már dolgozik a hiba elhárításán.

A vihar áramkimaradásokat okozott több településen is. A megyében összesen 1307 fogyasztási helyet érintett a kimaradás az E.ON 9 órás adata szerint. A szolgáltatást több helyen már helyreállították, valamint folyamatosan dolgoznak a hibák behatárolásán és az áramszolgáltatás helyreállításán.

Szigetváron is volt gond
Szigetváron is volt gond

Szigetváron a Széchenyi utcában egy faág forgalmat veszélyeztetve az út felett lógott, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége azonban elhárította a veszélyt.

Siklóson is durva szél volt
Siklóson is durva szél volt

Babarcon egy 25 méter magas fa dőlt ki és egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg, itt a mohácsi tűzoltók avatkoztak be.

Dolgoznak a pécsi tűzoltók
Dolgoznak a pécsi tűzoltók

A Sellyei Katasztrófavédelmi Őrs Kóróson a nagy erejű szél által megrongált tetőszerkezet helyreállítását végezte.

Gyorsan rendbe rakták a pécsi utcákat
Gyorsan rendbe rakták a pécsi utcákat

Vajszlónál egy fa zárta el az utat Vejti irányába, Pécsvárad közelében tetőszerkezetet rongált meg az erős szél. Komlóban a Majális térre riasztották kidőlt fához a tűzoltókat, a rajnak azonban már vonulás közben is akadt dolga, hiszen egy kidőlt fa zárta el az útját.

Kidőlt fák mindenütt!
Kidőlt fák mindenütt!

Fennakadásokat okozott a vihar a vonatközlekedésben az ország több részén – közölte a Mávinform csütörtök reggel. Tájékoztatásuk szerint a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon reggel fél hat után fák dőltek a felsővezetékre. A vonatokat dízelmozdonyok húzzák, jelentősek a késések. Pécs és Gyékényes között több helyen szintén a pályára dőlt fák miatt nem volt lehetséges a vonatközlekedés.

fotók: katasztrófavédelem, Ismerd meg Pécset, pécsma.hu

Hirdetés