Tikkad a város, szenvednek a pécsiek

Vigyázzunk magunkra, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat a magas nappali középhőmérséklet miatt hőségriasztást adott ki Baranya megyére.

hirdetés

Itt az igazi nyár, nem tágít a kánikula, így nincsenek könnyű helyzetben azok, akik még nem mentek szabadságra (vagy már visszajöttek a nyaralásból), s a városban kénytelenek elviselni a forróságot. A pécsi belvárosban nem sokan mozogtak hétfőn napközben, lényegesen kevesebben merészkednek ki a közterekre és utcákra, mint kellemesebb időben.

20160711_170707-1

Akiknek mégis dolguk van a flaszteren, azok bizony megszenvedik az ügyintézést vagy bevásárlást, s árnyékban igyekeznek dolgukra. Ennek ellenére vannak, akik élvezik a szaharai forróságot – amint azt képeink is bizonyítják…

kánikula, hl19

A hőség veszélye miatt egyébként hétfőre a fővárosra és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. (Az elsőfokú figyelmeztetés akkor válik szükségessé, amikor az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 °C -ot.) Emellett az erős UV-B sugárzásra is felhívták a figyelmet.

kánikula, hl03
kánikula, hl02
kánikula, hl05
kánikula, hl04
kánikula, hl06
kánikula, hl08
kánikula, hl07
kánikula, hl10
kánikula, hl09
kánikula, hl12
kánikula, hl11
kánikula, hl13
kánikula, hl15
kánikula, hl14
kánikula, hl16
kánikula, hl17
kánikula, hl8
kánikula, hl20
kánikula, hl21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden is túlnyomóan napos idő várható, az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. Emellett élénk, helyenként erős lesz a szél, s a Dunántúlon délután, este néhol zápor, zivatar is kialakulhat; a nappali maximumok 35 fok körül alakulnak.

Csak a hét közepétől várható enyhülés, egy hidegfront nyomán szelesre, csapadékosra fordul az időjárás. A hét végén már 20 Celsius-fok körüli maximumokra készülhetünk.