Baráti találkozóból sváb Oktoberfestté nőtte ki magát a villányi buli

Aki szereti a hagyományos sváb, valamint a modern osztrák és német zenét, a jó sört és bajor kolbászt pereccel, vagy csak simán jól szeretné érezni magát egy nem szokványos bulin, annak érdemes ellátogatnia a villányi Sváb Zenei Hétvégére. Idén negyedszer rendezték meg a patinás eseményt.

Sváb Zenei Hétvége Villányban ötvözi a magyarországi németek (elterjedtebb nevükön svábok) és a bajor Oktoberfestek hagyományait. A szervezők, a Bajorsör-barátok Hagyományőrző Egyesülete bajor gasztronómiai különlegességekkel – mint a fehér kolbász és sörperec, valamint az Erdinger sör – és hagyományos magyarországi német ételekkel is (rétes, sufnudli, fekedi stifolder) várják a vendégeket. Természetesen a villányi borászok legjobbjai is kivonulnak minden évben, így nem csak a sörbarátok örülhetnek. 

A fellépők között pedig sváb néptánccsoportok, fúvósok és a baranyai régió népszerű báli zenekarai mellett nagy külföldi nevek is feltűnnek évről évre. Idén DJ Ötzi osztrák énekes volt a sztárvendég, de az eddigi években például a Schürzenjäger zenekar és a Freddy Pfister Band együttes is felléptek már. Ennek ellenére nem csak azoknak ajánljuk a programot, akik imádnak bőrnadrágban és kockás szoknyában jódlit hallgatni.      

Futár Jánostól, a már hagyományosnak mondható esemény egyik főszervezőjétől megtudtuk, a program folyamatosan fejlődik és bővül. Az első rendezvény zárt körű volt és csupán körülbelül százhatvan ember vett részt rajta. Az idén szeptember 7–8. között megrendezett zenei hétvégén ezzel szemben már közel háromezer ember vett részt, rengetegen vásároltak jegyet az ország messzi régióiból és külföldről is. A terv az, hogy megfelelő körülményeket biztosítva és a katasztrófavédelmi előírásokat szem előtt tartva maximum ötezerre emelik majd a vendégszámot. A program célja a magyarországi svábság és a német ajkú lakosság összefogása. Ennek érdekében felmérik az igényeket és próbálnak fejlődni, folyamatosan emelni a színvonalon. (x)

hirdetés

Hirdetés