Bérczes László: „az Ördögkatlan nem a sztárok elit fesztiválja, hanem egyenrangú emberek találkozása”

Hatalmas energiákat megmozgatva, éjt nappallá téve dolgoznak a szervezők, hiszen idén augusztusban megállíthatatlanul jön a környék egyik legkedveltebb fesztiválja, az Ördögkatlan! 

Az összművészeti fesztivál tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, a keménymag azonban stílusosan elbúcsúztatta az akkor 13 esztendős rendezvényt: méghozzá zöldprogramokkal, faültetéssel, utcazenével és egy különleges előadással. Idén így a 14. Ördögkatlan Fesztivál várja az érdeklődőket.

A 2021-es programról ITT írtunk részletesen, mostani cikkünkben pedig a „Katlan atyját”, Bérczes Lászlót kérdeztük arról, honnan indultak, merre tartanak, mi a legjobb ebben a mindennapinak semmiképp sem nevezhető rendezvényben.

A 2000-es években a Bárka Színházban dolgoztam Budapesten. Ennek volt egy faluja a Művészetek Völgyében, aminek a szervezésében minden évben részt vettem. 2008-ban is elkészült a terv, de forráshiány miatt elmaradt a program. Ekkor már jó ismeretségben voltam Kiss Mónikával, aki Pécsett dolgozott, együtt pedig úgy döntöttünk, kiszállunk onnan, és megcsináljuk a sajátunkat…

– így kezdődik a történet, amelyből aztán kinőtte magát a környék egyik legszínvonalasabb, leglátogatottabb fesztiválja. A főszervező emlékeztetett: kezdetben még jóval kisebb volt a rendezvény, de például Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya települések, valamint a Vylyan pincészet már akkor csatlakoztak és máig oszlopos tagjai a folyamatosan bővülő csapatnak.

Bérczes László és Kiss Mónika egy korábbi Ördögkatlan Fesztiválon

Bérczes László hangsúlyozta, már az induláskor látszott, hogy a helyiek és az ide érkező látogatók azonnal megszerették az Ördögkatlant. Így nem is volt olyan nehéz minden szempontból előrébb lépni évről évre – vélekedett. Azt is elárulta, kicsit féltek attól, hogy akkorára nő a fesztivál, hogy mar nem fogják tudni kezelni, de szerencsére egyre több partner jelentkezik, így eddig remekül működött a dolog.

– Minden helyszínen arra törekszünk, hogy az összművészet jelen legyen, de emellett mindenhol saját profilt alakítottunk ki. A Vylyannál a könnyedebb jazz, a képzőművészet és az irodalom kerülnek előtérbe. Villánykövesden elsősorban, de nem kizárólag a népzene, a világzene és a népművészet kapnak hangsúlyt. Nagyharsányban alternatív rockkoncerteket szervezünk, míg Beremenden például klasszikus komolyzenei koncert van. De mindenütt van színház és kiállítás. Sőt, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ne csak kész produkciók mutatkozzanak be, sok olyan előadást is láthatnak majd a látogatók, ami kifejezetten ide készült, most kerül először színpadra. Mindemellett az idei Katlan egy kicsit emlékezős lesz, hiszen Cseh Tamás és Törőcsik Mari munkássága előtt is tisztelgünk majd – fejtette ki a főszervező.

Nézőművészeti Kft.: öt produkcióval készülnek öt helyszínen, kilenc alkalommal

Mint mondta, az idén is sajátossá teszi a dolgot a járvány, a nyitást várva nagyon későn kezdtek csak bele a szervezésbe, de azt látják, hogy össze fog jönni a program és nagy az érdeklődés is. Hozzátette, a központi szabályozás miatt csak védettségi igazolvány bemutatása után tudnak majd karszalagot adni az érkezőknek.

A szervezők egyébként igen ötletesen kívánnak emléket állítani és egyben elbúcsúzni a koronavírustól: hatalmas maszkperselyt állítanak fel Nagyharsány központjában, Háy János ötlete alapján. Ez pontosan az, amit a neve sejtetni enged, emlékmű, melybe a rettegett betegség végső leküzdése után dobhatjuk majd be a nemrég még a mindennapjaink részét képező maszkokat. Emellett az építményhez gyerekek számára készített játékok tartoznak majd, így egyszerre szimbolizálja a múltat és a jövőt.

Hogy mi a legjobb az Ördögkatlan Fesztiválban? Bérczes László szerint az, hogy ez egy igazi mezítlábas fesztivál: nem elit akarnak lenni, hanem egy mindenki számára elérhető program, ami örömet nyújt, személyes találkozásokhoz vezet.

Nem személytelen, interneten letölthető, magányosan is megélhető dolgot hoztunk létre. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a minőségi programok az emberekből is a jobb részüket hívják elő. Mi tulajdonképpen a programok által, az emberei találkozásokért csináljuk ezt. Ez azt is jelenti, hogy a fellépők nagy többsége velünk marad azután is, hogy színpadra lépett. Nincs annál szebb, mint mikor a nagyharsányi menza ebédlőjében egymás mellett eszik Udvaros Dorottya és a helyi nyugdíjas néni, az önkéntes pécsi fiatal és Mucsi Zoltán. Ez nem a megközelíthetetlen sztárok elit fesztiválja, hanem egyenrangú emberek találkozása

– vélekedett a főszervező.

(x)