Egy korty prémium whisky a belvárosban

A Király utca egyik legforgalmasabb részén, rejtőzködve bújik meg egy prémium párlatokat áruló üzlethelyiség, a 19 bar & shop. Az állítólag piaci alapon nyílt üzlet a pécsi italozók magasabb igényeit hivatott kiszolgálni elsősorban whiskyvel, rummal, ginnel, borral, kávéval, pálinkával és sörrel. A szerkesztőséggel véleményeztük a helyet. 

hirdetés

Tudtuk, hogy prémium párlatokról van szó, ezért eldöntöttük előre: kicsit másképp fogunk tesztelni. Szemügyre vettük a kínálatot, kikérdeztük a pultban álló hölgyet, és próbáltunk egymás italaiba is belekortyolgatni. Íme véleményeink:

piák a király utcában, hl01

Az üzlethelyiségbe lépve egy kifinomult borbár jutott eszembe, mintsem egy whiskyzős hely. Bár az itallapon borok is megtalálhatók, de azért a minőségi whiskyk azok, amelyek különlegessé teszik a helyet. Ami a berendezést illeti, nem vitték túlzásba. A pultnál lehet csak leülni, illetve van egy asztal, amelynél 4-5 fő fér el, de kissé furcsa, hogy a 2 fotel igen alacsonyan van, az ablakban italozók pedig sokkal magasabban ülnek. Ami viszont nagyon elnyerte a tetszésemet, az az ajtó melletti bal oldali fal, ami kvázi shopként funkcionál, ugyanis az ott látható termékek mind megvásárolhatók. Igazi különlegességek is fellelhetők ott, érdemes körbenézni!

piák a király utcában, hl05
2012-es Malatinszky Cabernet Franc

piák a király utcában, hl04

Körülbelül hatszor sétáltam el az üzlethelyiség előtt, és észre sem vettem, hogy nyílt egy új hely. A névválasztás sem szerencsés, nehezen megjegyezhető, mi is csak így emlegettük: a whiskys hely. A belső tér apró, helykihasználása szerencsétlen, de a stílus tetszetős: retro sky fotelek, letisztult színek. A kínálatról csak jót lehet mondani: a borokból, whiskykből, sörökből és egyéb párlatokból is a legmagasabb kategóriák szerepelnek az itallapon, dupla pont jár a prémium kávéért. Kerestük a gyenge pontot, de nem találtuk. A pultban álló hölgy ügyesen válaszolt keresztkérdéseinkre is, manapság ritkaságszámba megy a pultosok tájékozottsága, szaktudása. Egyedül a hely talpon maradásában kételkedek, de azt az információt kaptuk, hogy a Cooltour Caféban tapasztalt, a prémium párlatok iránti megnövekedett igény miatt nyílt meg a hely, így már van törzsközönsége a 19 bar & shopnak. Reméljük így is marad.

piák a király utcában, hl03 piák a király utcában, hl02

Nagyon hangulatos hely, kiváló prémium italokkal, Pécsen hiánypótló. Az árakkal nincsenek elszaladva, ilyen minőséghez sehol sem jutunk hozzá ennyiért. Nagyon jó a rum- és a whisky-válogatás, de van kínálat minőségi borokból és sörökből is. A pultos nagyrészt ért hozzá, tud ajánlani, ha bizonytalanok lennénk. A kávéjuk nagyon ott van, a Dodici Gran Cru a Bazzara kávék között is a legjobb minőséget képviseli. A trieszti cég 1966 óta válogatja a kávészemeket, és állítja össze a kávékeverékeket 4 kontinens különböző ültetvényeiről. Külön kértem a tejhabot, ami tökéletesre sikerült.

Pécsen még nem találkoztam Armagnac-kal, régóta szerettem volna megkóstolni. Itt két egy fajtából évjárat van, a tulajdonosok születési éve. Az 1983-ban palackozott ital ízei nagy élményt nyújtanak, gyönyörű borostyán szín, telt, gyümölcsös ízek. Ez egy francia brandy, nevét a francia Armagnac régióról kapta, általában aperitifként, vacsora után fogyasztják. Itt igazi whiskyket is lehet inni, semmi közük azokhoz, amelyek a magyar kiskereskedelemben whisky néven elérhetőek. A lágytól a durván füstöltig mindegyik óriási élményt nyújtott.

piák a király utcában, hl08 piák a király utcában, hl07

Kollégáimmal ellentétben én inkább a finom nedűkre koncentráltam, bár az itallapon nem jelezték, hogy milyen skót és egyéb különleges párlatokat lehet megkóstolni – ahhoz a pultban dolgozó hölgy ajánlott segítséget. Az árak bizonyos tekintetben nem ütik szíven a vendéget, egy minőségi indiai vagy ír whiskyt nem mindennap kortyolgat az ember. Az elfogyasztott italok minőségére nem lehet panasz , ugyanakkor a helyiség nagysága – kicsinysége? – nem biztos, hogy alkalmas egy nagyobb baráti társaság színvonalas mulattatására.