Erőművek Éjszakája: megnyitja kapuit a pécsi távhőszékház, beleshetünk a kulisszák mögé

Pécsen több mint 31 ezer távhős lakás található, és ezek fűtését egyetlen központból, a Pétáv Tüzér utcai épületéből irányítják a mérnökök. A távhőszékház soha nem alszik, hisz a pécsiek kényelme éjjel-nappali odafigyelést igényel. A különleges épület az Erőművek Éjszakáján megnyitja a kapuit: a távfűtés titkaival és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

Senkit se tévesszen meg az Erőművek Éjszakája elnevezés – a Pétáv Kft. valójában nem végez hőtermelést. Nélküle viszont bajosan jutna el a pécsi hőerőműben – amúgy 100 százalékban megújuló forrásból – előállított hőenergia a lakásokba. A társaság üzemelteti Magyarország egyik legnagyobb vidéki távhőhálózatát: 130 kilométernyi, forró vízzel teli vezeték rejtőzik a város útjai és épületei alatt. Ez a kiterjedt rendszer gyakorlatilag az egész várost lefedi: Kovácsteleptől a Budai vámig, a Rózsadombtól a Bálics lábáig húzódnak a távhővezetékek városszerte.

Összesen 31 és félezer lakásban, minden második pécsi otthonban a távfűtés adja a meleget az egyre hűvösebb őszi estéken.

Ezt a rendkívül összetett hálózatot a Pétáv egyetlen központból, a Tüzér utcai székházból irányítja. Az épület egyike azoknak a különleges helyeknek, amelyek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége együttműködésében szervezett Erőművek Éjszakája keretében október 8-án egy napra megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

A látogatók a Pétáv szakembereitől megismerhetik a pécsi távhőszolgáltatás érdekességeit, megnézhetnek egy működő hőközpontot és betekinthetnek a minden pillanatban több száz köbméter forró vizet keringtető távhőhálózat vezérlésének kulisszái mögé. A gyerekeket pedig a Varázstér interaktív természettudományos bemutatója várja. A hő keletkezésével és terjedésével, látványos fizikai és kémiai kölcsönhatásaival kapcsolatos kísérletek segítenek megérteni a világ hétköznapi jelenségeit.

Ráadásul az iskolai tanórákon is hasznosak lehetnek.

Az Erőművek Éjszakája programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A Pétáv három csoportban várja az érdeklődőket, a programok 14.30-kor, 16.00-kor és 17.30-kor kezdődnek.

Regisztrálni a rendezvény honlapján ide kattintva lehet.

Hirdetés