Ha valaki nem eszik húst, miért kéne neki annak utánzata?

Nemrég elkészült a világ első vegetáriánus szalonnája, de minek? Összegyűjtöttünk néhány húsételutánzatot, ami még vegaként sem biztos, hogy túl bizalomgerjesztő.

Vegetáriánusok által is fogyasztható „szalonnát” állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai – adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap az MTI szerint. A műszalonna növényi olajból és zselatinból áll. Az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára elmondta, hogy többféle zsírtartalmú és ízesítésű műszalonnát tudnak készíteni. Állítja, hogy megfelelő fűszerezéssel íze megkülönböztethetetlen az igazi szalonnáétól. De kérdjük mi van akkor, ha valaki vegetáriánusnak áll, vágyik-e a hús ízére?

Elképzelhető, hogy igen. Főleg, ha meggyőződésből vagy egészségügyi probléma miatt vált vegává, nem pedig a hús ízétől undorodik. Kérdés azonban, hogy tényleg indokolt-e laboratóriumokban létrehozott kamuélelmiszerekkel bővíteni a piacot a kedvükért. És persze, hogy ezek mennyire egészségesek. Lássuk, milyen húsmentes „húsokat” találhatunk a boltokban a már említett szalonnán kívül. Aztán mindenki döntse el maga, hogy egyetért-e és kísérletezik-e velük.

Szejtán, vagyis búzahús

A vegetáriánus és vegán konyha használja húsok helyett alternatívaként. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a húsokkal. A szejtánból készítenek pörköltet, gabonakolbászt, különböző gabonagömböcöket, de vegetáriánus rántott húsnak is alkalmas. A búzahús alapanyaga alapvetően a búzasikér, azaz a gabonafehérje, amely a gabonamagban lévő növényi fehérjékből áll. De ezek mellett még található a sikérben fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb anyagok is. Fehérjetartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100 gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben.

A szejtán nagy hibája, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

Szójából már minden megoldható

Az egyik legelterjedtebb húspótló Magyarországon kétség kívül a szója. Ebből készítenek például a (részben legalábbis) húsból gyártott virslihez nagyon hasonlító ételt. Hozzátesszük, a hagyományos virslik is rengetegszer szóját tartalmaznak, így nem is csoda ha a szójavirsli íze hasonlít rájuk. Emellett fasírtot, pörköltet, lasagnét, szójaburgert, sőt svéd „húsgolyókat” is készítenek belőle. Fontos persze szem előtt tartani, hogy a szója egészségességének mértéke vitatott, mi is írtunk már korábban erről a témáról.

Valljuk be, ez a szójaburger nagyon jól néz ki!

Húsmentes hús, ami még vérzik is 

Ez nem csalás és nem ámítás. A találmány nem csak, hogy húst nem tartalmaz, de még szóját és glutént sem, sőt, az egész húspogácsa génmódosított alapanyagoktól mentes. De mégis miért néz ki úgy a vegaburger, mintha véres lenne? A benne lévő vörös cékla levének van olyan vöröses árnyalata, mintha a hús vérezne. Azért nagyon ne örvendezzenek a pécsi vegák, nálunk a terméket egyenlőre nem lehet megvásárolni. De ami késik, az jön!

Ki mondaná meg, hogy nem „igazi hús”? Forrás: beyondmeat.com)

Hirdetés