Indulót írt a Pannon Filharmonikusok a pécsi Csörgőlabda Csapatnak

Évekkel ezelőtt indította útjára a pécsi zenekar „Még1esély” koncertsorozatát, mellyel a mozgásukban vagy szociális kapcsolódásukban korlátozottak, a fogyatékossággal élők, és a rászorulók számára teszik elérhetővel a koncertlátogatást. Most új együttműködés született!

A zenekar a vakok és gyengénlátók halláson alapuló parasportját űző pécsi Csörgőlabda Csapattal is együttműködésre lépett, melynek keretében az egyesület tagjai meghívást kaptak a Pannon Filharmonikusok hangversenyeire, illetve hangszersimogatón vehettek részt a muzsikusokkal.

Ráadásul az egyik zenész, Kiss Szabolcs harsonaművész egy zenei indulót komponált a csapatnak, amelyet élőben elő is adtak Vass András állandó karmester vezényletével.

A csörgőlabda (goalball) egy kimondottan látássérülteknek kifejlesztett labdás sportjáték. A játékot a II. világháború után találták ki a megvakult katonák rehabilitációjára, majd hamar az egész világon elterjedt. Magyarországon is már 50 éve játsszák, a budapesti vakok intézetében és a gyengénlátók iskolájában sportszerűen oktatják.

A zenekar névszponzorként is a csapat mögé állt, már PTE-PEAC Pannon Filharmonikusok néven mutatják be őket.

Az EMMI Támogatáskezelő segítségével létrejövő együttműködésről pedig egy rövidfilm is készült, ezzel a zenekar példát kíván mutatni az ország együtteseinek, valamint a dél-dunántúli régióban élő rászoruló, nem intézményi keretek között élő embertársainknak arra, hogy „a koncertlátogatás esélyt ad a méltó emberi életre” – olvasható a filharmonikusok közleményében.

A zenekar arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a zenének valódi ereje van az emberi távolságok felszámolásában.

A PFZ október 15-én a Fehér Bot Nemzetközi Világnapján tette közzé „A cél felé” című érzékenyítő kisfilmjét, melyet alább lehet megnézni.

A PTE-PEAC Pannon Filharmonikusok Csörgőlabda Csapatról
A pécsi egyesület a PEAC 2014-ben létrejött paraszakosztályának elsőként megalakult csapata. 2015 őszén robbant be a magyar országos bajnokságba, győzelmet győzelemre halmozva, végül 2016 tavaszán aranyérmes lett a Magyar országos csörgőlabda bajnokság B csoportjában. A csapat 2017-ben bronz-, 2018-ban ezüstérmes lett a Magyar Bajnokságban. A 2018-19 sportévadra már két csapatot nevezett be a PEAC, az MB1 és MB2-ben is. A sportkörbe jelentkező látássérült fiúknak és lányoknak a szabadidős tevékenységen túl lehetőségük nyílik kimagasló sporteredmények elérésére is, a csapat több játékost is adott az országos női válogatott keretébe, akik nemzetközi versenyeken és a finnországi Európa-bajnokságon is ott lehettek.

Hirdetés