Jövő év márciusára teljesen megújulhat a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő környéke. A Baranya Megyei Önkormányzat „Zengő projektje” révén korábban még nem látott turisztikai látványosságokat telepítenek, kilátót építenek a jelenlegi kis geodéziai torony helyett – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park.

hirdetés

Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal összesen 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Zengő-hegy fejlesztésére.

Jelenleg látogatható kilátó nincsen a Zengőn, egy geodéziai mérőtorony áll ott, amire tilos felmenni. Az életveszélyre figyelmeztető tábla ellenére – amit 2010-ben helyeztek ki –, azért a turisták igencsak szeretik onnan csodálni a panorámát. Ha véget érnek a nemrég kezdődött fejlesztések, egy új, acélszerkezetű kilátó fogja ezt a funkciót betölteni.

Távolban a Zengő, a felhők felett

Összesen hétszintesre tervezik a kilátót, szintenként három méteres magassággal. Így összességében a magassága elérheti a 21,78 métert. Ez négy méterrel magasabb, mint a jelenlegi torony, ami azt jelenti, hogy a lombkorona felett láthatjuk a mesés tájat.

Jelenleg minden engedély a rendelkezésre áll, az építés tehát a megvalósítási szakaszba érkezett, november 28-án átadták a területet a kivitelezőnek. Mostantól tilos a területre belépni, a túrázóknak is más útvonalat ajánlott választani.

A kivitelezés a tervek szerint 2020. március 31-ig befejeződik.

hirdetés
Hirdetés