Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.

hirdetés

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett: Pohner Ádám és segédje, Csillag Richárd mellett Elek Richárd (Fausto’s Ristorante), Garai Ádám (Olimpia Étterem), Haraszti Zsolt (Alabárdos Étterem), Veres István (Babel Budapest) és Volenter István (67 Étterem és Bistro).

A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, köztük a két évvel ezelőtti európai döntő győztese, Széll Tamás is, aki – mint az a csütörtöki eredményhirdetésen elhangzott – Torinóban a zsűri elnöke lesz. Az európai döntőre való felkészülés jegyében a magyar megmérettetésen idén az észak-olasz konyha legnépszerűbb hozzávalói kerültek terítékre.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyaga volt a borjúszűz, a csülök és a velő, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottórizs és a fürjtojás. A verseny napján sorsoltak ki egy meglepetés zöldséget és fűszert: a metélőhagymát és a zöldborsót, amelyek szintén kötelező elemek voltak.

Pohner Ádám az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy mindent sikerült megcsinálniuk, amit szerettek volna. Hozzátette, hogy egyelőre ünnepelnek, az európai döntőre való felkészülést este kezdik megtervezni. Mint fogalmazott, ha nem is látszott rajta, fontos volt számára, hogy a helyszínen sokan szurkoltak a győzelméért.

Enrico Crippa zsűrielnök, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csillagot tudhat magáénak, a díjátadón kiemelte: magas színvonalú volt a verseny, a magyar séfek felkészültek voltak, nehezen hozta meg döntését a zsűri. Hozzátette: reméli, hogy az itt érzékelt vendégszeretetet tudják nyújtani majd házigazdaként Torinóban, ahol az európai döntő szervezőiként azt a minőséget szeretnék elérni, amelyet két évvel ezelőtt a magyarországi, valamint a korábbi európai döntők szervezői nyújtottak.

Széll Tamás – 2016-os magyar bajnok, az európai döntő győztese, a 2017-es lyoni világdöntő 4. helyezettje – úgy vélte, hogy a verseny három állomása közül ez a pillanat az egyik legnehezebb, mert ez a felkészülés intim környezetben zajlik, saját étteremben, saját forrásból. Mint mondta, elképesztő alázatot, profi, összetett munkákat láttak a hat versenyzőtől és commis-tól.
A döntő második helyezettje Volenter István lett, a harmadik helyezést Veres István érte el. Az első díjjal 1 millió forintot, a második díjjal 500 ezer forintot, a harmadik díjjal 250 ezer forintot nyertek a versenyzők.

A legjobb konyhai munka díját szintén Pohner Ádám kapta, a Hungexpo különdíját, a legjobb csapatmunkának járó elismerést Volenter István és segédje Friderika Spekova vehette át. A legjobb vegetáriánus tányér díját Veres István és commis-ja, Szabó Dezső nyerte el. A legjobb hústálnak járó díjat szintén Volenter István vehette át. A METRO legjobb commis-nak járó díját Friderika Spekova kapta.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia a szakácsverseny magyar döntőjét a Sirha Budapest 2018 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében, a Hungexpo területén rendezte meg. Az eseményen megemlékeztek a verseny névadójáról, a január 20-án elhunyt Paul Bocuse-ről is.
Június 11-12-én Torinóban Pohner Ádám mellett további 19 ország képviselője verseng a Bocuse d’Or Europe 2018-as címért. A lyoni világdöntőn, 2019-ben, az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.